ua en ru

Питання передачі "Нафтогазу" в управління Кабміну може бути розглянуто на цьому тижні

Питання передачі "Нафтогазу" в управління Кабміну може бути розглянуто на цьому тижні Фото: президент "Укртрансгазу" Ігор Прокопів

Відповідну пропозицію підтримав прем'єр-міністр і іноземні донори

Питання передачі НАК "Нафтогаз України" під управління Кабінету міністрів України може бути розглянуте цього тижня. Про це сьогодні журналістам повідомив президент ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Прокопів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні о 18:00 нарада у Кістіона, це голова робочої групи - це перше. Друге - прем'єр-міністр чітко розуміє, що є дві позиції: є позиція трейдера, а є позиція оператора. Він прекрасно розуміє, що оператор повинен бути незалежним, що у нього є виробничі питання, які він повинен забезпечувати... Що повинна напрацювати група? Перше - це передачу "Нафтогазу" в повному обсязі під Кабмін на пряму. Це зараз, обіцяють (розгляд питання, - ред.) на четвер. Це Кубів запропонував", - сказав Прокопів.

За словами голови "Укртрансгазу", прем'єр-міністр Володимир Гройсман підтримав цю пропозицію.

"Він озвучив його на зустрічі з послом США і всіма донорами, і всі донори погодилися", - зазначив Прокопів.

За його словами, рішення з управлінням "Укртрансгазу" важливі зокрема і для іноземних донорів.

"Україна повинна одержати від Америки 1 млрд доларів і вони хочуть розуміти ситуацію, що відбувається, в першу чергу, в самому складному енергетичному секторі держави... Я, наприклад, радий, що вдалося підняти цю проблему, яка виникла, на такий високий рівень - це, по-перше, по-друге, я радий, що зупинили цю ситуацію (передачу управління "Укртрансгазом" Мінекономіки, - ред.), відновили статус QUO. Україна не повинна нести ніяких ризиків ні за кредитами, ні по Стокгольму - ні в якому разі. Я маю велику надію, що, по-перше, НАК буде під Кабміном днями. Друге - що будуть нові редакції статутів з відповідними обмеженнями трейдера, які узгодять донори, американці та енергетичне співтовариство", - сказав Прокопів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Кабмін створив робочу групу для прискорення реформування "Нафтогазу" і "Укртрансгазу".