ua en ru

Питання про продаж ГТС не стоїть в принципі, - Литвин

Питання про продаж газотранспортної системи (ГТС) України ні сьогодні, ні завтра стояти не буде. Про це заявив глава Верховної Ради України (ВР) Володимир Литвин під час інтерв'ю каналу "Рада".

"Питання про продаж Президентом ГТС України ні сьогодні, ні завтра стояти не буде. Якщо гіпотетично уявити таку можливість, то це буде виглядати як ніби ми зняли з себе "останню сорочку" і продали. Тому я впевнений про це мова йти не буде. Ми повинні грамотно використовувати ГТС, а саме укласти договори між Росією, як постачальником газу, і між Європою, як споживачем, а в України повинні бути гарантії що Росія буде продавати, а Європа купуватиме газ і при цьому буде використовуватися українська ГТС і тоді ми зможемо отримувати дивіденди. Для цього необхідно створити гозотранспортний консорціум", - заявив Литвин.
Крім того, глава українського парламенту, зазначив, що Україна на сьогоднішній день платить щомісяця за газ в 2 рази більшу ціну, ніж повинна була б: "Позиції Росії щодо ціни на газ зрозуміла - їм це вигідно. Продаючи Україні газ дорожче ніж до Європи, вони таким чином компенсують різницю в ціні. Україна сьогодні споживає газу на 500 млн дол, а платить 1 млрд дол щомісячно, а повинна була б платити вдвічі менше, але підписано угоду, ми маємо найвищу ціну на газ, і ми зобов'язані виконувати підписану угоди поки не будуть досягнуті інші домовленості", - сказав Литвин.