ua en ru

Питання про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони може бути вирішене до вересня 2012 р., - ван Ромпей

Питання про приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської угоди може бути вирішене вже до вересня 2012 р. Про це повідомив на прес-конференції в столиці Болгарії Софії голова Євросоюзу Херман ван Ромпей.

"Європейські лідери згодні з тим, що і Болгарія і Румунія виконали всі необхідні умови для приєднання до Шенгенської зони. Це питання вже було обговорено в березні і ЄС повернеться до нього у вересні поточного року", - повідомив ван Ромпей.

За його словами, приєднання нових членів до Шенгенської угоди пройде у два етапи: спочатку під дію договору потраплять повітряні і морські кордони, а потім - сухопутні. Дана пропозиція, повідомив ван Ромпей, була внесена Францією і Німеччиною і підтримана іншими учасниками ЄС.

Раніше ЄС вже відкладав ухвалення рішення про входження Болгарії та Румунії до Шенгенської зони.

Шенгенська угода - угода про скасування паспортно-візового контролю на кордонах низки держав Європейського союзу, спочатку підписана 14 червня 1985 р. п'ятьма європейськими державами (Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Францією і Німеччиною). Вона набула чинності 26 березня 1995 р., а 1 травня 1999 р. була замінена Шенгенським законодавством ЄС.