ua en ru

Volkswagen може стати найбільшим автовиробником у світі вже цього року, - експерти

Землетрус в Японії в березні цього року, який надовго позбавив сил автогігант Toyota, зіграв на руку Volkswagen (VW). У цьому році німецький концерн стане лідером світового автопрому - на сім років раніше, ніж планував його топ-менеджмент.
Поки досягнення тимчасове, визнають експерти, але закріпити успіх німці можуть вже в 2015 році.
За прогнозом консалтингової компанії JD Power, Volkswagen до кінця року продасть 7,5 млн автомобілів, повідомила The Financial Times. Це буде відповідати 10,5% всього глобального ринку. "Це дійсно відбудеться", - підтвердив РБК daily аналітик IHS Automotive Пол Ньютон. На другому місці виявиться General Motors з 7,2 млн проданих машин. Toyota, швидше за все, продасть не більше 6,7 млн автомобілів і займе лише четверте місце, пропустивши вперед також і альянс Renault Nissan (6,8 млн авто).
Тим часом ще п'ять років тому VW і мріяти не міг про те, щоб стати капітаном світового автопрому. Концерн вважався одним з глобальних аутсайдерів - через надто високі трудові витрати і суперечності у топ-менеджменті. Проте вже в 2008 році VW пообіцяв обійти Toyota до 2018 року, для чого йому потрібно було скоротити розрив в 3 млн автомобілів, що розділяє двох автогігантів.
Примітно, що свою обіцянку концерн мало не стримав в 2009 році. Тоді німцям вдалося за перші десять місяців продати більше автомобілів, ніж японцям, за допомогою програм підтримки попиту на автомобілі в Європі. Однак за підсумками всього 2009 року Toyota все-таки залишилася лідером.
Шанси вийти на перше місце за підсумками цього року у VW дуже високі. По-перше, Toyota близько півроку не могла відновити повністю виробництво після березневих землетрусу і цунамі. Останнім же часом її підприємства страждають через повені в Таїланді. По-друге, різко додав і сам VW. "Головна причина зміни лідера - виробничі проблеми Toyota через землетруси та реструктуризацію GM. Одночасно Volkswagen показує значні успіхи на ключових для себе ринках США і Європи", - вважає Ньютон.
Проте вже в 2012 році Toyota може повернути собі лідерство у світовому автопромі. Компанія планує збільшити виробництво на 24%, до рекордних 8,9 млн автомобілів. "Досягнення VW поки швидше тимчасове, ніж постійне. Toyota буде працювати в режимі овердрайва", - упевнений Ньютон. Але, за його словами, широкий портфель брендів в різних сегментах ринку і глобальна присутність VW можуть вивести його на стабільне перше місце лише в 2015 році, якщо концерн зможе радикально поліпшити продажі в США.