ua en ru

Волкер розповів, коли Україна зможе застосувати "Джавелін"

Волкер розповів, коли Україна зможе застосувати "Джавелін" Фото: Курт Волкер (flickr.com/usembassykyiv)

Україна зможе використовувати "Джавелін" в разі танкового наступу РФ

Україна зможе використовувати Javelin ("Джавелины") у випадку, якщо Росія почне танковий наступ. Про це заявив спеціальний представник США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Якщо Росія почне танковий наступ - так... Саме для цього ця зброя. Це - оборонна зброя проти танкового наступу" - відповів Волкер на питання про можливість застосування американських "Джавелінів".

При цьому, Волкер назвав малоймовірним танковий наступ з боку Росії. На його думку, більш імовірно, що будуть тривати бойові дії низької інтенсивності.

Крім того, Волкер заявив, що відбувається на Азовському морі - "дуже небезпечно".

"Те, що відбувається на Азовському морі. Росія, звичайно, по-своєму тлумачить анексію Криму. Вони вважають, що це територіальні води, а також вони повинні захищати міст, який збудували в Криму. Тому Росія нарощує більш агресивну військову присутність в Азовському морі. Інший світ розглядає акваторію як прибережні води України. Також як міжнародні води і тому виникає занепокоєння такої присутності ВМС в Азовському морі", - розповів він.

Волкер зазначив, що США заявили про свою позицію на підтримку України, додавши, що в разі нової агресії Росії проти України, США не змінять свою позицію.

"Реакція США (на нову агресію Росії, - ред.) буде такою самою, як і сьогодні. Ми бачимо, що Росія вторгається в Україну, ми підтримуємо Україну, вводимо санкції проти Росії, заповнюємо прогалини в оборонних можливостях, не визнаємо анексію Криму Росією, підтримуємо оновлення територіальної цілісності України, закликаємо до гуманітарної допомоги населенню, надаємо певну допомогу. Все це буде продовжуватися", - заявив Волкер.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко розповів, що американські протитанкові комплекси Javelin будуть використовувати на Донбасі тільки у разі повномасштабного наступу бойовиків.