ua en ru

Водоканали і ТКЕ можуть почати скорочення через недостатнє фінансування субсидій, - експерт

Водоканали і ТКЕ можуть почати скорочення через недостатнє фінансування субсидій, - експерт Фото: Юрій Корольчук (РІА Новини Україна)

За словами експерта, також водоканали і ТКЕ не зможуть проводити ремонти

Водоканали і теплокомуненерго (ТКЕ) не зможуть проводити ремонти і почнуть скорочення персоналу через недостатнє фінансування субсидій. Таку думку в коментарі ЗМІ висловив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Підняли тарифи до ринкового рівня, але всупереч цьому поліпшення функціонування підприємств не відбулося. Раніше була система дотування, зараз субсидування – коли кошти з бюджету виділяються постачальникам на покриття субсидій, які виділені населенню. Але виникла проблема: коштів у держбюджеті не вистачає на фінансування субсидій, та їх ніде взяти", - цитують ЗМІ Корольчука.

За його оцінками, на початок червня борги держави перед постачальниками електроенергії, води і газу перевищують 20 млрд гривень.

"Це величезна сума і причина її накопичення – банальне відсутність у бюджеті грошей. Наслідки можуть бути і вже є. Відключення київської ТЕЦ-6 від газу якраз і відбулося з причини зростання заборгованості", - вважає експерт.

Корольчук заявив, що компанії-постачальники води, електроенергії і газу, які не отримують виплат на субсидії з держбюджету, на першому етапі можуть скорочувати персонал, зменшувати кількість робочих днів та годин для співробітників, економити на певних статтях витрат. Також постачальники можуть затримувати оплату рахунків за ресурси, паливо, роботи підрядників.

Проте найголовніша складність відсутність фінансування пов'язана з неможливістю компаній провести планові ремонти, зазначив він.

"Влітку проводяться профілактичні роботи. Міжопалювальний сезон потрібен для проведення ремонтів теплотрас. Це необхідно, щоб з'ясувати, в якому стані труби, як вони витримують тиск. Надалі проводиться ремонт і заміна, щоб уникнути аварій теплотрас в осінньо-зимовий період", - пояснює Корольчук.

За словами експерта, питання перерахування постачальникам заборгованості повинен розглядати комітет Верховної Ради з питань житлово-комунального господарства, спільно з Мінрегіонбудом.

"Уряд повинен активно брати участь в обговоренні проблеми, щоб Верховна Рада могла внести зміни до держбюджету, де передбачити перенаправлення грошей з однієї статті в іншу, щоб профінансувати борги, що виникли перед компаніями. Кошти можуть бути знайдені. Хоча глобально проблема боргів перед постачальниками може тягнутися до 2018 року, поки не буде прийнята реформа субсидування (монетизація субсидій)", - зазначив експерт.

Як наголошується, держбюджетом на 2017 рік передбачено фінансування по пільгах та субсидіях населення на рівні 47,1 млрд грн. Проте вже понад 35,2 млрд грн використано (станом на кінець травня). Експерти вважають, що уряду необхідно збільшити статтю держбюджету щодо фінансування субсидій, як мінімум, на 30 млрд грн.