ua en ru

Кращою горілкою, що відповідає еко-стандартам, визнана українська, - результати тестів

Український науково-дослідний центр споживчих експертиз «ТЕСТ» провів спеціальне передноворічне дослідження горілок. Причому цього разу були проаналізовані не просто зразки сорокаградусного алкоголю, а ті з них, які позиціонуються як еко-продукт.
На думку фахівців, жоден інший продукт, вироблений в Україні, не радує так результатами тестувань, як горілка. За багаторічну історію досліджень ЦПЗ «ТЕСТ» жодна марка цього міцного напою не отримувала оцінку «погано». Та й оцінки «задовільно» останнім часом в горілчаних тестах, скоріше, виняток, ніж правило. А все тому, що виробники прагнуть забезпечити якість своєї продукції всіма можливими способами: удосконалюють рецептури, застосовують різні методи очищення готового продукту, додають компоненти, що пом'якшують смак, дивлячись на те, що спирт вважається головним інгредієнтом горілки, дуже багато залежить і від якості води, адже її частка в готовому напої становить 60%. І це ще раз підтвердили результати даного дослідження.
У тесті брали участь вісім зразків, шість з яких - горілка і два зразки горілки особливої. Більшість зразків - вітчизняного виробництва: «Істинна», «Мороша», «Хлібний дар», «Nemiroff», «Хлібна сльоза», «Medoff», а також два гостя з Росії: «П'ять озер» і «Журавлі».
Як показав аналіз, до маркування та упаковки всіх названих марок зауважень не було. З традиційних показників, прописаних в стандарті, в лабораторії перевірили фортеця, зміст альдегідів і сивушних масел. Вся горілка в тесті заявлена, як 40-градусна, зауважень до міцності напоїв не було. Що стосується альдегідів та сивушних масел, то в цьому сенсі хвала і нашим, і російським виробникам: і на цей раз ніяких перевищень по небажаним домішках виявлено не було. Усі вісім зразків тесту приготовані зі спирту «Люкс».
Оцінки за органолептикою (тобто кольором, ароматом і смаком) у більшості зразків позитивні: жоден з них не був знятий з дегустації фахівцями, ні одну горілку пробанди не назвали поганий. У цьому тесті міцні напої дегустували, з одного боку, фахівці, з іншого боку, - звичайні споживачі. Оскільки з боку лабораторії зауважень до напоїв не було, то органолептика стала вирішальним параметром. При виведенні загальної оцінки думку пробандів мало пріоритет. Висновки обох груп, дегустують горілку, збіглися щодо «відмінника» - горілки «Мороша Джерельна». Вона виготовлена з природної мінеральної води, народженої в горах Карпатського біосферного заповідника «Східні Бескиди» на висоті понад 1000 метрів, і має унікальні показники м'якості, тому не вимагає спеціальної підготовки.
Словом «мороша» місцеві жителі гірських Карпат називають випаровування води в лісі, схоже на туман. Виробник акцентує увагу на тому, що вода не піддавалася ніякої додаткової обробки і в пляшки потрапляє практично з гірського джерела. Завдяки цьому напій має особливу м'якість і неповторний склад корисних мінеральних мікро і макроелементів, який неможливо повторити в лабораторних умовах, він може бути створений тільки в природі.