ua en ru

У другому півріччі 2010 р. відбудеться активізація кредитування, - аналітик

У другому півріччі 2010 року відбудеться активізація кредитування. Про це РБК-Україна розповіла аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Анастасія Туюкова.

За її словами, про це свідчить зростання депозитної бази українських банків і зниження ставок по депозитах.

«Частка гривневих внесків досягла 57% загального об'єму депозитів, практично не змінившись до червня, проте продемонструвавши приріст на 4 п.п. з початку року. При цьому, частка гривневих кредитів виросла до 51% на кінець липня з 49% на кінець 2009 р. За інформацією НБУ, процентні ставки по кредитах в гривні в середньому склали 13,5% в липні, опустившись з 19,6% на кінець 2009 р. і досягнувши свого мінімального значення з вересня 2007 р.», - відзначила вона.

Крім того, за словами аналітика, ставки по депозитах також впали до рекордно низьких рівнів. «За період з жовтня 2008 р., в середньому склавши 9,3% по гривневих внесках (-4,7 п.п. з початку року) і 7,3% по валютних депозитах (-2,2 п.п. з початку року)», - сказала А. Туюкова.

Зростання депозитної бази банків, що продовжується, свідчить про зміцнення довіри населення до фінансового сектору, а перевага гривневих внесків валютним говорить про зниження девальваційних і інфляційних очікувань, відзначила аналітик.

«Останні тенденції зниження процентних ставок вельми обнадіюють, сприяючи подальшому відновленню кредитування в 2-ій половині цього року, оскільки роблять кредити доступнішими для більшого числа позичальників. Липневий приріст портфеля корпоративних кредитів свідчить на користь нашого прогнозу щодо активізації кредитування в 2-му півріччі 2010 року», - резюмувала А. Туюкова.