ua en ru

Під час війни корупцію можна сміливо називати мародерством, - Парцхаладзе

Корупція є однією з найголовніших проблем в Україні. Про це на круглому столі "STOP корупції в Київській області" 29 січня заявив голова Київської обласної організації "Блок Петра Порошенко" ("БПП") Лев Парцхаладзе.
Круглий стіл відвідали екс-глава уряду Автономної Республіки Аджарія (2004-2012 р. Леван Варшаломідзе і майбутній голова Державної реєстраційної служби України Джамбул Эбаноидзе, які розповіли про досвід грузинської боротьби з корупцією. У заході також взяли участь народний депутат України Віктор Чумак, заступник голови Київської обласної державної адміністрації Олег Корбан, голова постійної комісії Київської обласної ради з питань законності, правопорядку та боротьби з корупцією Дмитро Крейнін, директор Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції в Київській області Олексій Кудрявцев, голова Реєстраційної служби Головного управління юстиції у Київській області Олексій Пономарчук та перший заступник начальника Головного управління Держземагентства у Київській області Ярослав Корніяченко.

"Під час війни корупцію можна сміливо називати мародерством", - констатував спікер.

За словами Парцхаладзе, "Блок Петра Порошенко" сформулював головні пріоритети по боротьбі з корупцією в Київській області. "Одним з головних пунктів є зміна старих керівників державних установ і їх масштабне оновлення", - підкреслив він.

Голова Київської обласної організації "БПП" відзначив необхідність ліквідувати будь-який прояв посередницьких фірм, а також неофіційною тарифікації за послуги державних служб.

Парцхаладзе повідомив, що сьогодні на Київщині понад 160 тис. угод при оформленні в Держагентстві лісових ресурсів, Держархбудінспекції та Госкомземагентстве відбуваються за корупційною схемою, тіньовий дохід якої досягає 200 млн грн щорічно. "160 тисяч людей у Київській області - це понад 10% населення - це стосується, кожен відчуває, скільки коштує, всі проходять цю ситуацію. Тіньовий дохід за корупційними схемами в цих трьох структурах складає від 150 до 200 млн грн щорічно. На жаль, беруть участь у сприянні і під прикриттям так звані "фірми-прилипали" (посередницькі фірми, - Ред.). Їх Київської області всього 427 і вони ведуть певну діяльність. Всі ці компанії знаходяться в змові безпосередньо або через них це все існує", - резюмував Парцхаладзе.

Варшаломідзе зазначив, що Грузія вирішила це питання складним, але ефективним способом у 2004 р.: грузини наважилися на "чистку" держорганів, скоротивши кількість міністерств до 4 (було 15, - Ред.), а число департаментів, що перевищує 12, було скорочено до 6. "При цьому показник ефективності їх роботи істотно вище", - додав він.

Колишний керівник Аджарії підкреслив, що для перемоги над корупцією потрібна тільки одна складова - політична воля. Якщо українська влада твердо має намір змінити систему, то це у неї вийде. "Найголовніше в боротьбі з корупцією - якщо не підняти заробітну плату держслужбовцям, нічого у нас не вийде. Друге - хтось має жорстко карати за корупцію. Рецепт цей, чесно кажучи, складний, але дуже багато країни його використовують. Не потрібно винаходити велосипед, керівництву країни лише потрібно мати волю і після цього діяти", - резюмував Варшаломідзе.

У свою чергу, народний депутат України Віктор Чумак перерахував три найважливіші, на його погляд, позиції у сфері боротьби з корупцією на всеукраїнському рівні: реформування судової та правоохоронної систем, прозорість адміністративних послуг та невідворотність відповідальності за корупційні дії.

"На завершення Парцхаладзе констатував, що однією з найбільш важливих завдань команди Президента Петра Порошенка у Київській області є викорінення корупції у всіх її можливих проявах. "Політична воля для знищення корупції є і ми починаємо боротися з цим явищем разом з Київською обласною державною адміністрацією", - заявив він.

Під час війни корупцію можна сміливо називати мародерством, - Парцхаладзе

Під час війни корупцію можна сміливо називати мародерством, - Парцхаладзе