ua en ru

Всередині опозиції може бути створена нова фракція, - експерт

Всередині опозиції може бути створена нова фракція або депутатська група. Одним з можливих кандидатів на лідера новоутворення є нардеп Анатолій Гриценко. Таку думку висловив голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Теоретично це можливо, але я не впевнений, що Гриценко саме зараз, в умовах протистояння опозиції з більшістю, готовий піти на такий крок. Крім того, не треба забувати, що в нову групу увійдуть різні депутати, з різними поглядами, і їм буде важко вибрати лідера. Потрібно буде шукати нейтральну фігуру, тобто координатора. Крім того, на цю людину накладено клеймо "розкольника", і я не знаю, чи готовий Гриценко до цього зараз", - зазначив політолог.

В той же час він нагадав, що Анатолій Гриценко критично ставиться до лідера фракції "Батьківщина" Арсенію Яценюку і вже не раз публічно висловлював незадоволення рішеннями опозиції, особливо після виборів.
На думку експерта, існують різні варіації створення нової фракції в парламенті, але найбільш правдоподібним може стати "мікс" з незадоволених депутатів з "Батьківщини" і позафракційних.

При цьому Фесенко нагадав, що для створення нової фракції знадобиться зібрати щонайменше 32 депутати - за кількістю найменшої фракції у ВР, якої на сьогоднішній день є КПУ. У зв'язку з цим експерт не виключив створення депутатської групи (для цього потрібно лише 15 депутатів), проте така група не буде мати представництва на Погоджувальній раді і в комісіях.

"Але те, що спроби створення якого-то нового опозиційного суб'єкта будуть я це допускаю. Наскільки я знаю, переговори з цього питання ведуться і внутрішня опозиція всередині опозиції є", - резюмував Фесенко.