ua en ru

Внісши зміни до закону про вибори, депутати створили ряд нових проблем, - Маркерт

Із внесенням змін до проекту закону про вибори народних депутатів у виборчій системі Україні з'явився ще ряд проблем. Про це в інтерв'ю виданню «Комерсант-Україна» сказав секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.

Про те, що в проект закону про вибори народних депутатів внесено поправки, дізнався лише в ході візиту в Україну. Однак, за його словами, навіть до дослідження документа, очевидно, що виник ряд нових проблем у виборчому законодавстві: «Наприклад, з'явилися проблеми в розділах про скасування реєстрації кандидатів, про принципи формування виборчих комісій. Ці нові норми безумовно не відповідають рекомендаціям ВК». Разом з тим секретар ВК вважає, що необхідності в експертизі змін немає. «Ваш виборчий закон буде прийнятий дуже скоро, а наступна сесія ВК відбудеться тільки в грудні, так що навряд чи можна встигнути отримати висновок комісії до голосування в Раді», - сказав Маркерт.

Що стосується допуску екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до участі у виборах, Маркерт зазначив, що якщо незалежний суд визнав когось винним, то ця людина не може брати участь у виборах. Але при цьому необхідна довіру до суду і віра в його реальну незалежність. У випадку з Тимошенко, за словами Маркерта, із заяв європейських лідерів має бути ясно: немає ніякої віри в те, що рішення суду у даній справі прийнято незалежно і неупереджено. Відповідно ВК рекомендує Україні переглянути заборону на участь у виборах засуджених осіб, констатуючи, що в даний час цю зміна не може бути внесено.

Що стосується рекомендацій ВК в цілому, і зокрема переходу до виборів за системою відкритих списків, Маркерт зазначив: «У Європі діє безліч різних виборчих систем. Ми ж, даючи рекомендації, керуємося двома міркуваннями. По-перше, якщо ви змінюєте чинну виборчу систему, рішення про її вибір має грунтуватися на широкому політичному консенсусі. Це не повинно бути одностороннім рішенням чинної більшості, що хоче зміцнити і зберегти свою владу. По-друге, ми рекомендуємо систему відкритих списків, беручи до уваги досвід попередніх кампаній в Україні, особливо виборів 2002 р., після яких стало очевидно, що змішана система працює досить погано. Потім система змінилася, вибори були вільними і чесними, але, з іншого боку, пропорційна система звела до мінімуму зв'язок депутатів з виборчими округами. Виходом у цій ситуації, на наш погляд, є введення регіональної пропорційної системи, тобто відкритих списків. І це підтримує не тільки ВК, але і парламентська асамблея Ради Європи».

Також Маркерт зазначив, що ВК виносить лише рекомендації, - Україна має право приймати будь-які закони, проте, це може створити проблеми в процесі євроінтеграції.

Закон же про судоустрій і статус суддів, ВК підтримала. Маркерт шкодує, що поправки ніяк не потраплять до порядку денного ВР. «Ми вважаємо, що цей закон істотно поліпшить ситуацію, створену торішнім законом "Про судоустрій ...". Тому ми переконуємо Верховну раду прийняти його. Якщо цей проект буде затверджений у такому вигляді, в якому він був у нас, це буде дуже важливий крок у правильному напрямку. Звісно, ​​залишиться кілька пунктів, які необхідно відкоригувати, але це поки неможливо реалізувати, оскільки потрібна зміна Конституції», - сказав секретар ВК.