ua en ru

Впровадження системи електронних акцизних марок підвищить рівень нелегальної торгівлі, - експерт

Впровадження в Україні системи електронних акцизних марок Sicpa може призвести до зростання обсягів нелегальної торгівлі підакцизними товарами, як це було зроблено у ряді країн, що впровадили цю систему. Таку думку висловив економіст Мар'ян Заблоцький.

"З досвіду Марокко, Грузії та Албанії можна судити про те, що не тільки не відбулося зниження обсягів контрабанди, а, навпаки, підвищився рівень всієї нелегальної торгівлі підакцизними товарами, включаючи контрафакт і контрабанду", - вважає Заблоцький.

Він зазначив, що, зокрема, турецькі виробники протягом 2011 року понесли втрати в розмірі близько 2 млрд дол через збільшення обсягів контрабанди.

Крім того, на думку експерта, в ряді країн власники швейцарської системи Sicpa були викриті в діях, що мають ознаки корупційних, зокрема, підкуп урядових чиновників, відповідальних за безконкурсне впровадження системи.

За інформацією Заблоцького, схожа схема запровадження системи - без тендеру і конкурентів була узгоджена економічним блоком минулого уряду під керівництвом Сергія Арбузова. Експерт застерігає чинний український уряд і нове керівництво податкових органів від повторення таких помилок.