ua en ru

Замість справжньої модернізації українські НПЗ використовують старий потенціал, - експерт

Модернізація українських нафтопереробних заводів (НПЗ) проходить в повній аналогії з російською ситуацією. У новинних повідомленнях про чергові звершення в цій галузі все росте, заглиблюється і поліпшується. Ось тільки згадок про нові побудовані установки в них не знайти, вважає директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн. Про це пише видання "Дзеркало тижня. Україна".
За його словами, в цих повідомленнях українських НПЗ мова йде про те, що власник заводу фактично дожимає потенціал, закладений ще радянськими інженерами. По цьому шляху йдуть обидва крупних НПЗ - в Кременчуці і Лисичанську. Фактично мова йде про посилены режими гідроочищення на існуючих установках і акуратніше розділення потоків різних за якістю компонентів палив, зазначає експерт.
Підтверджують поверхневий характер робіт і суми, що витрачаються. "Епохальна" програма переходу "Укртатнафти" на випуск бензину по Євро-4 потребувала в комплексі зі всіма неминучими поточними ремонтами протягом 2010 року 20 млн дол. "ТНК-ВР Коммерс" повідомляє, що інвестиційний бюджет в проекти з підвищення якості продукції на "ЛИНИК" складає близько 120 млн дол. Проте невідомо, на який період розрахована ця програма і що включає. Про нові установки нічого не говориться.