ua en ru

Влада Японії зобов'язала Mizuho Bank перервати зв'язки з якудза

Агентство фінансових послуг Японії (Financial Services Agency, FSA) зобов'язало Mizuho Bank перервати зв'язки "з антигромадськими силами", які тривають, як мінімум, протягом двох останніх років. Цим евфемізмом в офіційних документах зазвичай позначають японську мафію, якудза.

У повідомленні FSA наголошується, що про надання банком кредитів "антигромадською силам" стало відомо ще в 2011 р., однак за минулий час банком не було вжито ніяких суттєвих кроків щодо припинення сумнівних відносин, більше того сама інформація про підозрілі операції не була доведена до відома відповідних органів.

У зв'язку з цим FSA зобов'язало Mizuho Bank фундаментальним чином переглянути внутрішні нормативні документи та посилити нагляд за транзакціями. Крім того, банк повинен визначити конкретних винуватців виникнення проблеми та розробити конкретні заходи, які дозволили б уникнути її повторення в майбутньому.

Про вжиті заходи банк зобов'язаний прозвітувати перед FSA до кінця поточного року.

FSA здійснює нагляд за діяльністю банків і страхових компаній Японії, торгівлею цінними паперами і валютообмінними операціями. FSA також курирує діяльність Комісії з нагляду за цінними паперами та біржової торгівлі та Ради з нагляду за сертифікованими громадськими бухгалтерами та аудиту.

Mizuho Bank заснований в 1897 р. і є другим за величиною приватним банком Японії. Має 515 відділень, обслуговує понад 26 млн приватних вкладників і 90 тисяч малих і середніх підприємств.

Нагадаємо, що в 2012 р. Міністерство фінансів США оголосило про замороження активів проти одного із кланів якудза (Суміосі-кай), а також його лідерів - Сігео Нісігуті і Хареакі Фукуди, звинувативши їх в торгівлі зброєю, работоргівлю, шахрайстві, відмиванні грошей і т.п. Раніше в тому ж році влада США ввела подібні санкції проти іншого клану в складі якудзи - Ямагуті-гумі.

Нагадаємо також, що влітку 2012 р. постійний підкомітет сенату США з розслідувань підвів підсумки розгляду, за результатами якого звинуватив структури банку HSBC у нехтуванні прийнятими в США заходами безпеки, покликаними перешкодити відмиванню грошей, нажитих злочинним шляхом.

"У століття міжнародного тероризму, організованої злочинності й хвилі наркотиків, що накрила наші вулиці й наші кордони, для забезпечення національної безпеки абсолютно необхідно зупинити потоки брудних грошей, якими підтримуються всі ці злодіяння", - заявив глава підкомітету з розслідуванням, сенатор-демократ Карл Левін.