ua en ru

Влада Великобританії хочуть зобов'язати компанії централізовано розкривати бенефіціарів

Уряд Великобританії пропонує зобов'язати всі британські компанії розкривати інформацію про свої бенефіциарних власників в єдиному реєстрі. Ця пропозиція поряд з іншими ініціативами щодо поліпшення корпоративної прозорості представив сьогодні міністр Великобританії у справах бізнесу Вінс Кейбл.

За словами чиновника, вимога централізованого розкриття даних про бенефіціарів націлене не так на чесні й відповідальні компанії, яких в країні "переважна більшість", а на бізнес, який "працює в тіні" і якому, очевидно, є що приховувати.

Читайте також: Лідери країн ЄС мають намір знищити банківську таємницю

"Виконуючи тверде зобов'язання, що виходить від "Великої вісімки" (G8), ми маємо намір раз і назавжди пролити світло на те, кому належать і ким насправді контролюються британські компанії", - заявив Кейбл (цитата з урядового прес-релізу).

За його словами, пропонований центральний реєстр міститиме інформацію про фізичних осіб, які володіють більш ніж 25% акцій або голосуючих прав в компанії або "іншим чином контролюють, як управляється компанія".

Чи буде реєстр бенефіциарних власників відкритий для публіки або ж доступний тільки для правоохоронних та податкових органів, поки залишається під питанням.

Відкриті консультації за проектом поліпшення транспарентності компаній і зміцнення довіри до британському бізнесу триватимуть до середини вересня 2013 р.

Британська влада також пропонують заборонити випуск акцій на пред'явника - паперів, тримачі яких можуть зберігати анонімність і при цьому залишатися з юридичної точки зору повноцінними акціонерами компанії. Акції на пред'явника до теперішнього часу скасовані в більшості юрисдикцій, однак у Великобританії їх використання допускається Законом про компанії від 2006 р.

Інструмент акцій на пред'явника потенційно зручний для вчинення протиправних дій у фінансовій сфері, включаючи відмивання грошей, ухилення від сплати податків і корупційні практики.

"Ми пропонуємо попросту ліквідувати пред'явницькі акції, оскільки є люди, які реєструють фіктивні компанії і випускають акції на пред'явника саме для того, щоб зробити структуру власності максимально непрозорою", - вказав Кейбл.