ua en ru

Влада втрачає можливість проводити радикальні соціально-економічні реформи, - експерт.

Влада втратили свій шанс і сьогодні говорити про перспективи радикальних реформ - не доводиться. З таким прогнозом виступив Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«Всі зусилля нової владної команди перші 100 днів були спрямовані на власну легітимізацію та динамічне захоплення всієї вертикалі влади. Сьогодні вже можна говорити з високим ступенем імовірності про те, що Янукович-Азаров упустили шанс для проведення якщо не радикальних, то хоча б послідовних реформ, як в економіці, так і соціальній сфері. Перші кілька місяців влада має традиційно найвищі показники довіри громадськості. До того ж опозиція виявилася креативно неготовою до свого статусу і не могла жорстко протидіяти будь-яким починанням. Саме в цей час варто було прислухатися до голосу лібералів-реформаторів і звернутися до практики світових реформ у податковій сфері, соціального захисту і т.д.», - сказав він.

На думку В.Бала, команда В.Януковича вибрала самий безпечний спосіб суспільної комунікації - консервативний. «Такий підхід коректний з точки зору політичного самозбереження влади. Проте абсолютно невиправданий в контексті довгострокових перспектив розвитку країни», - відзначає експерт.

В.Янукович зміг дійсно вкрай динамічно вибудувати оновлену жорстко централізовану систему влади в країні. Однак орієнтація її спрямована, перш за все, на політичні цілі і утримання нинішнього «статус-кво», а не на реалізацію наступальної стратегії, вважає В.Бала.