ua en ru

Влада США під час кризи виплатила сім'ям з доходом понад 1 млн дол. допомоги по безробіттю на 80 млн дол

Під час світової фінансової кризи влада США виплатила допомоги з безробіття на суму 80 млн дол. сім'ям з доходом понад 1 млн дол. на рік. Свого піку - 29,9 млн дол. - ці виплати досягли в 2010 році. Мільйонери змогли отримувати соціальні виплати через особливості американського законодавства і погано працюючу систему перевірки матеріального становища.

Майже 3,2 тис. американських домогосподарств з валовим оподатковуваним доходом понад 1 млн дол. в 2010 році отримали в середньому 12,6 тис. дол. у вигляді допомоги з безробіття, свідчать дані Internal Revenue Service, які наводить Bloomberg. Це більше всього річного доходу 25,5 млн американських сімей в тому ж році. Допомогу отримали і 33 домогосподарства з доходами понад 10 млн дол.

Почасти виплата допомоги з безробіття мільйонерам пов'язана з тим, що багатьом федеральним соціальним програмам не вистачає засобів для перевірки матеріального становища одержувачів допомоги. І під час кризи, коли без роботи залишилися десятки мільйонів американців, для яких швидке отримання допомоги було життєво необхідне, ця вада проявила себе особливо сильно.

При цьому звернутися за допомогою з безробіття у США цілком може звільнений банкір з Уолл-стріт, навіть якщо перед відходом він отримав кілька мільйонів доларів. За американськими законами допомога по безробіттю виплачується за рахунок коштів, зібраних за допомогою податку на заробітну плату (405 дол в Нью-Йорку).

Найбільше сімей мільйонерів, які взяли взяти допомогу з безробіття, 810, було виявлено в Каліфорнії. У фінансовій столиці США, Нью-Йорку, за подібною допомогою три роки тому звернулися 610 домогосподарств з доходами від 1 млн дол. За даними управління валютного контролю міста, фінансовий сектор скоротив у цілому 32 тис. робочих місць в 2008-2012 роках.

Експерти все ж наполягають, що програма підтримки безробітних у США в цілому виявилася ефективною під час кризи. 68% всієї виплаченої допомоги отримали домогосподарства з річним доходом менше 50 тис. дол., зазначає економіст Economic Policy Institute Хайді Шірхольц. Мільйонерам ж дісталося тільки 0,02% від рекордних 150 млрд дол., виплачених у вигляді допомоги з безробіття у 2010 році.

Читайте також: Рівень безробіття у США в березні продовжив зниження