ua en ru

Влада Китаю почала розслідування проти екс-глави національної нафтогазової корпорації

Влада Китаю почала розслідування діяльності одного з найбільш високопоставлених чиновників країни - Цзян Цземіня. Голову комісії, що контролює роботу держкомпаній за кордоном, підозрюють у корупції, повідомляє ВВС.

В контролюючих органах заявили, що Цзян Цземінь підозрюється в "серйозному порушенні дисципліни".

Як правило, подібне формулювання використовується в Китаї, коли мова йде про корупцію в держкомпаніях.

Новий лідер КНР Сі Цзіньпін пообіцяв викорінити корупцію в країні, вважаючи, що вона загрожує єдності Компартії Китаю.

За останні кілька місяців були розпочаті кілька розслідувань і судових розглядів у відношенні високопоставлених чиновників, включаючи колишнього члена політбюро Комуністичної партії Китаю Бо Сілая. У серпні він постав перед судом за звинуваченням у хабарництві і зловживання владою. Пізніше Бо Сілай визнав свою провину в розтраті коштів на суму майже 1 млн дол.

До березня поточного року Цзян Цземінь очолював Китайську національну нафтогазову корпорацію. На адресу її керівництва не раз звучали закиди в недобросовісному веденні бізнесу. Минулого тижня було оголошено, що розпочато розслідування за підозрою в корупції щодо керівництва корпорації.

На початку серпня голова державної комунікаційної компанії China Mobile був затриманий в провінції Гуандун на півдні країни. Щодо нього також ведеться розслідування.

Однак останнім часом з'являються ознаки того, що владі не подобається галас в пресі навколо антикорупційних справ: кілька журналістів і блогерів були заарештовані за "поширення чуток".

Цзян Цземінь - генеральний секретар ЦК КПК з 1989 р. по 2002 р., голова Військової ради ЦК КПК з 1989 р. по 2004 р., голова Центральної військової ради КНР з 1990 р. по 2005 р., голова КНР з 1993 р. по 2003 р.