ua en ru

Влада Грузії вперше відмовилася відзначати річницю "революції троянд"

Влада Грузії вперше відмовилася від традиції святкування річниці "революції троянд". До цього щорічно після подій 2003 р. 23 листопада зазначалося як державне свято.

Нагадаємо, в цей день в 2003 р. після відставки Президента Грузії Едуарда Шеварднадзе до влади прийшов новий уряд на чолі з Михайлом Саакашвілі. Днем раніше Саакашвілі зі своїми прихильниками з трояндами в руках захопили будівлю парламенту, перервали виступав з промовою Шеварнадзе і змусили його залишити парламент.

Замість річниці "революції троянд" влада Грузії планує відзначати свято "Гіоргоба" (День Святого Георгія). Інших святкових подій на 23 листопада не заплановано, повідомляє радіо "Голос Росії" з посиланням на прес-службу уряду Грузії.

Однак в соціальних мережах грузинські користувачі поширюють заклик зібратися в центрі Тбілісі, щоб відзначити річницю "революції троянд".

Нагадаємо, що після перемоги на парламентських виборах у жовтні опозиційної партії "Грузинська мрія" Саакашвілі піддався політичному тиску опонентів.

Лідер "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі, який очолив після виборів уряд, закликав Саакашвілі піти у відставку. Правда, пізніше він обмовився, що його заява не є "політичною вимогою". Нова влада також заявила, що займеться розслідуванням злочинів, скоєних у період правління Саакашвілі. Крім того, уряд повідомив, що уріже витрати президентської адміністрації.

Читайте також: В Києві закінчився мітинг, присвячений річниці Помаранчевої революції