ua en ru

Влада Фінляндії підвищила статус палестинської делегації

Влада Фінляндії підвищила статус палестинської делегації, що знаходиться в країні, про що міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя офіційно повідомив палестинського колегу Ріяда аль-Малікі листом, передає "Сіньхуа". За словами Туоміоя мета такого рішення - підтримати Палестину в намірі отримати статус держави. В рамках прийнятого рішення палестинська делегація буде перейменована в "палестинську місію", а глава місії отримає право на титул посла.

Крім Фінляндії багато інших європейських країн зробили подібні дії відносно палестинської делегації, тим самим висловивши підтримку спробам країни отримати статус держави - постійного члена ООН.

Нагадаємо, 23 вересня 2011 р. голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас подав офіційну заявку на членство Палестини в ООН в рамках 66-ї сесії Генеральної асамблеї. Аббас виголосив урочисту промову, після чого лист-заявка була передана генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну.

Клопотання Палестини про вступ в організацію повинно отримати схвалення Ради Безпеки ООН, в яку входять 15 членів. Для цього за резолюцію повинні проголосувати 9 членів при відсутності вето від 5 постійних членів Радбезу ООН (Великобританії, Китаю, Росії, США і Франції). Тим часом США вже заявили, що скористаються правом вето при голосуванні в Радбезі ООН.

Палестина офіційно визнано багатьма державами і входить до складу Ліги арабських держав, але не має статусу повноправного члена ООН, оскільки не визнана трьома державами - постійними членами Ради безпеки ООН (США, Францією і Великобританією).