ua en ru

Влада має провести референдум заради порятунку цілісності України, - Симоненко

Для влади остання можливість зберегти цілісність України - це відмовитися від ілюзій силового вирішення питання і піти на проведення референдуму, якого вимагає південний схід країни. Про це заявив лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко.

Він зазначив, що проведення референдуму ще не означає, що громадяни виберуть федералізацію України, але якщо його не провести, то це однозначно призведе до братовбивчого протистояння за прикладом Сирії.

"Чинна влада не хоче вчитися на своїх же помилках. Саме чинна влада, ще будучи в ролі опозиції у жовтні-листопаді минулого року, заборонила через суди проведення референдуму, ініційованого комуністами. Хоча і тоді ми попереджали, що зрив референдуму призведе до жорстокої політичної кризи і кровопролиття в країні. Сьогодні ми бачимо, що комуністи були абсолютно праві", - підкреслив Симоненко.

За його словами, коли Крим поставив питання про проведення референдуму, стара-нова влада знову проігнорувала вимоги українців, відповівши відкриттям кримінальних справ і погрозами розпуску Верховної Ради Криму.

Лідер КПУ зазначив, що комуністи тоді виступили з жорсткою критикою недалекоглядної і безвідповідальної політики влади, попередили, що все це закінчиться втратою Криму для України.

"Сьогоднішнє ігнорування вимог східних регіонів призведе до більш тяжких наслідків: до братовбивчого конфлікту і остаточного розвалу країни. Спроби вирішити політичну кризу силовими методами - це злочин проти власного народу. І у цього злочину не буде строків давності. Якщо на сході проллється кров, то саме нинішня влада, а не її заокеанські радники будуть відповідати за свої команди направити війська проти власного народу", - констатував він.

Підсумовуючи, голова КПУ зазначив, що "багато говорячи про цілісність країни і єдність народу України, нинішня влада повинна перестати ділити українців на своїх і чужих, зробити все, щоб врятувати країну від розвалу, оскільки час пішов на години".