ua en ru

Влада повинна підтримувати бізнес як основу економіки, - глава ПАТ "Фармак" Жебровська

Влада повинна підтримувати бізнес як основу економіки, - глава ПАТ "Фармак" Жебровська Фото: Філя Жебровська (прес-служба)

Жебровська заявила, що в Україні бізнес не відчуває себе в безпеці

Влада повинна підтримувати бізнес як основу економіки. Про це в інтерв'ю виданню "Сегодня" розповіла голова Наглядової ради ПАТ "Фармак" Філя Жебровська.

За її словами, в Україні бізнес не відчуває себе в безпеці, оскільки держава, замість того, щоб захищати, створювати умови для його розвитку, навпаки втручається в роботу підприємців. Вона також зазначила, що часто держоргани стають "інструментами в конкурентній боротьбі" на тому або іншому ринку.

Жебровська навела ситуацію, з якою зіткнулася компанія. Вона зазначила, що "Фармак" вже 14-й рік намагається відстояти своє ексклюзивне право на випуск ліків під назвою "Корвалол".

"Для того щоб зрозуміти всю картину, потрібна невелика передісторія. У портфелі ПАТ "Фармак" є кілька препаратів, на яких побудована вся філософія створення Київського хіміко-фармацевтичного заводу імені Ломоносова, тепер "Фармак". Це "Діазолін", "Корвалол", "Нафтизин", "Валідол". Це препарати, які спочатку завод, а далі-компанія "Фармак" виробляла в замкнутому циклі - здійснювала свій синтез субстанції, а потім і випуск готових лікарських форм. Ці препарати - це наша історія і філософія. Ми їх зберігали, інтелектуальне право на них ми захистили ще в 1993 році. Тому що вони, як сімейні реліквії. У мене є чашка, яку подарували батькові, коли йому було 60 років. Два роки тому ми відзначали його пам'ять - 100 років з дня народження. І я дорожу цією чашкою. Тому що вона сімейна реліквія. Ось так я дорожу і "Корвалолом", - сказала Жебровська.

З 2004 року інша фармацевтична компанія "Дарниця" оскаржує ексклюзивне право "Фармак" на використання назви "Корвалол", а з 2005 року "Дарниця" випускає свій препарат "Корвалол-Дарниця".

"Прийшов конкурент і заявляє про свої претензії. Говорить, як я хочу, так і буде. Але так не буває в житті. Тут повинен бути суд, має бути правова оцінка", - зазначила вона.

Крім того, вона заявила, що напередодні важливого засідання у Верховному суді щодо "Корвалолу" на ПАТ "Фармак" почався "неприкритий тиск", в якому беруть участь як правоохоронні органи, так і "активісти". Все для того, щоб позбавити компанію можливості нормально відстояти свою позицію в суді.

"Що відбувається сьогодні. На сайті президента реєструють якусь петицію про націоналізацію компанії "Фармак", надсилають із СБУ якісь запити, які жодним чином не стосуються фармацевтики, що у наших постачальників послуги йдуть обшуки, під офісом мітингують молодчики. Для чого? Можливо, це все провокації, щоб я відволіклася від тієї теми, яка сьогодні для мене болюча. Від засідання у Верховному суді з приводу "Корвалолу", - заявила Жебровська.

Вона припустила, що, швидше за все, таке "цькування" компанії "Фармак" організували конкуренти компанії, при "повному потуранні влади". При цьому вона додала, що в подібній ситуації побували чи не всі великі гравці на фармацевтичному ринку України.

"Прийшло нове покоління. Яке має вищу освіту, часто закордонну. Це люди, які дійсно отримали хорошу підготовку. Але у них немає стрижня відповідальності. І зауважу, це не тільки у нас проблеми. В Одесі та ж ситуація, Борщагівка - та ж ситуація. Харків те ж саме. І мені дуже не пощастило, що протягом останніх 13 років я піддаюся таким нападам. Можливо, це одна рука діє", - підсумувала Жебровська.

ПАТ "Фармак" - єдина фармкомпанія, яка увійшла у список сумлінних платників податків у галузі обробної промисловості - виробництво хімічних речовин, фармацевтичних продуктів.

У 2017 рік сума податкових відрахувань ПАТ "Фармак" становила 526,5 млн гривень.