ua en ru

Вкладники "Форуму" пікетують Кабмін з вимогою скасувати ліквідацію банку

Близько тисячі вкладників і клієнтів ПАТ "Банк Форум" пікетують Кабінет міністрів України з вимогами скасувати рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) про ліквідацію банку. Про це повідомляють організатори акції - громадська організація "Ініціативна група вкладників і клієнтів банку "Форум".

Пікетники вимагають забезпечити прозору роботу Фонду, пред'явити підстави відмови потенційним інвесторам в стабілізації роботи фінустанови і розглянути варіант націоналізації банку.

Виступаючи на мітингу, голова ініціативної групи вкладників банку Павло Сидоренко повідомив, що ще 27 травня дирекція ФГВФО відхилила пропозицію потенційного інвестора в особі компанії "Смарт-Холдинг" щодо стабілізації ситуації в банку. При цьому ФГВФО на цьому ж засіданні, всупереч своїм попереднім заявами, фактично ухвалив рішення про початок процедури ліквідації банківської установи з відчуженням його активів. Варіант приєднання до одного з держбанків Фонд не розглядав.

Сидоренко також повідомив, що державний "Укргазбанк" не подав заявку на участь в інвестиційному конкурсі через відповідну заборону Міністерства фінансів України, яке є його акціонером. При цьому керівництво держбанку неодноразово заявляло про готовність реалізувати план з приєднання "Форуму".

Голова ініціативної групи підкреслив, що рішення ФГВФО про ліквідацію банку фактично ставить хрест на надіях вкладників повернути довірені банку гроші.

Він також заявив, що з сьогоднішнього дня вкладники оголошують безстрокову акцію протесту під стінами будинку уряду.

"Ми розпочинаємо безстрокову акцію пікетування Кабінету міністрів. Ми звідси не підемо, поки не буде прийнято рішення. Тому що сьогодні ми боремося за наші кровні заощадження, за добробут наших сімей, наших дітей. Наші гроші сьогодні цинічно заморожені, і наша держава сьогодні не хоче домовлятися ні з приватним інвестором, ні брати на себе відповідальність шляхом націоналізації банку", - сказав Сидоренко.

Як повідомлялося, з 14 березня 2014 року в ПАТ "Банк Форум" введена тимчасова адміністрація.

16 травня 2014 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявив, що отримав заявки від потенційних інвесторів банку "Форум" і прийме рішення щодо них протягом тижня.

Один з претендентів на банк, Yernamio Consulting, пов'язаний зі "Смарт-Холдингом", в якості підтвердження серйозності своїх намірів виступити інвестором банку "Форум" днями перерахував на спеціальний рахунок в НБУ 50 млн дол.

Нагадаємо, "Смарт-Холдинг" восени 2012 року завершив операцію з придбання банку "Форум" у Commerzbank і володів 98,68% статутного капіталу банку через Yernamio Consulting.