ua en ru

ВК закликає Раду не приймати запропоновані ПР зміни до виборчої системи

Венеціанська комісія закликатиме Верховну Раду не змінювати виборчу систему в Україні, у спосіб який ініціює провладна Партія регіонів. Про це повідомляє ВВС.
Директор і секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт заявив, що хоча мажоритарно-пропорційна система діє у низці країн Європи, однак в Україні є негативний досвід її застосування.
Керівник Венеціанської комісії, промовляючи на комітетських слуханнях у Верховній Раді, закликав парламентську більшість знайти консенсус із опозицією і узгодити спільний проект закону про вибори депутатів парламенту.
"Якщо цього не станеться, це підірве довіру громадян до виборчої системи", - сказав Томас Маркерт.
Він також сказав, що Венеціанська комісія пропонуватиме Україні залишити пропорційну систему виборів із відкритими партійними списками.
У парламенті зареєстровано чотири проекти закону про вибори. Лише проект, внесений більшістю, передбачає змішану систему, за якою 50% депутатів пропонується обирати за партійними списками, ще 50% - в одномандатних округах.
Крім того, законопроект містить норму про підвищення прохідного бар'єру для партій до 5%. Проект закону забороняє участь у виборах до Верховної Ради блоків. У бюлетені для голосування буде виключена графа "Проти всіх".
Раніше, 11 квітня ц.р. міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що нове виборче законодавство не передбачатиме можливості проголосувати "проти всіх" на виборах до ВР. Він зазначив, що відповідна графа ("не підтримую жодного кандидата") є пережитком радянського минулого.
Законопроект викликав гостру критику всередині країни. Опозиція назвала такі зміни у виборчому законодавстві кроком до згортання демократії в Україні.