ua en ru

Віце-спікер ЄП закликав Україну визнати Волинську трагедію геноцидом поляків

Віце-спікер ЄП закликав Україну визнати Волинську трагедію геноцидом поляків Фото: Ришард Чарнецкий

Чарнецкий заявив, що Польща не може пожертвувати заради України пам'яттю співвітчизників

Віце-спікер Європарламенту Ришард Чарнецкі закликав Україну визнати геноцидом поляків трагічні події на Волині у 1940-х роках. Про це він заявив в інтерв'ю польському виданню Wschodnik.

"Для нас важливим питанням є засудження геноциду проти поляків, який мав місце на Волині в 40-х роках минулого століття. Мова не про те, щоб когось поставити "до стінки" або висунення якихось ультиматумів - але ми чітко говоримо, що не можемо пожертвувати пам'яттю наших співвітчизників заради хороших відносин між Варшавою і Києвом сьогодні. Ці питання повинні обговорюватися паралельно", - додав Чарнецкі.

У той же час Чарнецкі зазначив, що захист Україною своєї економічної і політичної незалежності є національним інтересом для Польщі.

На думку політика, варто очікувати на активізацію польської східної політики в цілому.

"Україна є важливим, але лише одним з елементів цієї політики. Я думаю, що формула, згідно з якою Європейський Союз у питаннях, що стосуються України, каже польським голосом, є оптимальною. Тому що ми є найбільшим в ЄС і НАТО сусідом України, а також єдиною країною, яка одночасно межує з Україною, і з Росією", - заявив він.

Нагадаємо, події 1943-го року на Волині відомі також як Волинська різанина (у Польщі) або Волинська трагедія (в Україні). В інші роки вони відбувалися на Холмщині і в Закерзонні. У Польщі стверджують, що в результаті етнічних чисток загинули 100-130 тис. поляків і 5-10 тис. українців. У той же час в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків і понад 10 тис. українців.