ua en ru

Вітренко і Коболєв через європейські компанії купують для України дорогий газ РФ, - експерт

Вітренко і Коболєв через європейські компанії купують для України дорогий газ РФ, - експерт Експерт Землянський заявив про купівлю для України газу РФ

Останній рік Україна купує російський газ під виглядом європейського і за відповідними цінами. Про це написав експерт, екс-прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський на своїй сторінці в Фейсбук.

За його словами, директор з розвитку бізнесу "Нафтогазу" Юрій Вітренко і голова НАК Андрій Коболєв проводять демонополізацію українського ринку з допомогою європейських компаній – партнерів Газпрому.

"Зокрема, йдеться про французьку Engie, яка поставила в Україну 25% імпортного газу за 2016 – 3 млрд. І нікого не бентежить, що компанія є партнером "Газпрому" по "Північному потоку-2" і саме в цьому році збільшила закупівлі газу у росіян на 34%. Фактично, Engie купила додатковий газ для перепродажу Україні", – написав Землянський.

Експерт зазначив, що прихід французів на ринок може означати появу монопольного трейдера, який не має політичних обмежень на закупівлю російського газу.

"Ціна на газпромівський газ за прямими контрактами для Engie – набагато цікавіша, ніж ціни на європейських хабах. Приміром, Engie влітку купувала російський газ за ціною $130-140 за тисячу кубів, а продавала його "Нафтогазу" вже по 187 доларів, заробивши лише за липень і серпень 2016 близько 40 млн доларів. Цікаво, керівники Нафтогазу, прекрасно розуміючи кон'юнктуру ринку, приймають такі рішення неусвідомлено, або з бубновим інтересом?", – задався питанням Землянський.

Експерт підкреслив, що говорити про розривання газових ланцюгів з Росією, газової незалежності нашої країни та інших "перемог" поки дуже рано. В цілому, під виглядом "демонополізації" ринку відтворена схема Фірташа.

"Створюється трейдер, який буде мати незаперечну перевагу перед іншими гравцями ринку за рахунок російського ресурсу і з претензією на можливість зберігання газу в українських ПСГ, що дає підстави говорити про намір брати участь у перспективі в транзиті російського газу по території України", – резюмував Землянський.

Як відомо, директор з розвитку бізнесу "Нафтогаз України" Юрій Вітренко навчався за програмою MBA міжнародної бізнес-школи INSEAD у Франції. Бізнес-школа заснована у 1957 році на гроші Французької торгової палати. Кампуси школи розташовані в Європі (Франція), Азії (Сінгапур) і на Близькому Сході (Абу-Дабі). Згідно зі звітом Engie за 2015 р., ряд топ-менеджерів компанії також проходили навчання в INSEAD.