ua en ru

Вінницька, Чернівецька та Одеська області є найбільш енергоефективними регіонами України, - дослідження

Згідно з результатами пілотного рейтингу енергоефективності областей України, найбільш ефективними регіонами України є Вінницька, Чернівецька та Одеська області, показники енергоефективності для яких відповідно складають 71%, 70% і 70% від рівня ЄС. Про це заявила директор компанії СКМ зі зв'язків з громадськістю та комунікацій Наталя Ємченко на представленні результатів пілотного рейтингу енергоефективності регіонів України Ukrainian Energy Index - 2011, ініційованого СКМ і проведеного аналітичним центром Best, передає кореспондент РБК-Україна.
Найменш енергоефективними регіонами є Луганська, Полтавська і Дніпропетровська області. Їх енергоефективність відповідно склала 38%, 39% і 43% в порівнянні з ЄС.
"Я хочу зазначити, що 71% в частині енергоефективності Вінницької області означає 29% потенціал області з енергозбереження. Це означає, що при існуючій структурі економіки в області є можливість поліпшити якість енергоспоживання на 29% в порівнянні з європейськими нормами", - зазначила Ємченко.
Згідно з результатами дослідження, найбільший потенціал енергозбереження зосереджений в промисловості. Лідерами рейтингу в цій категорії виявилися Київська та Одеська області. Наприкінці в рейтингу розташувалися Полтавська, Рівненська та Кіровоградська області. Другим за важливістю для енергозбереження є сектор житлового господарства, потенціал енергозбереження якого приблизно вдвічі менший потенціалу в промисловості. Рейтинг очолили Вінницька, Кіровоградська та Херсонська області, а найменш енергоефективний сектор - у Харківській та Київській областях.
З сумарного рейтингу був виключений Києв у зв'язку з неоднорідністю показників. "У Києві зареєстровано головні офіси компаній, які працюють по всій Україні. Таким чином, виробничі результати враховуються в центрі, а енергоспоживання відбувається в регіонах", - пояснила Ємченко.
Рейтинг енергоеффектівносі регіонів Ukrainian Energy Index був ініційований компанією СКМ. Метою рейтингу є аналіз енергоефективності та потенціалу енергозбереження в регіональному розрізі. За основу методології рейтингу була взята методологія Міжнародного енергетичного агентства, що дозволяє розділити головні чинники, що визначають енергоспоживання: структуру економіки регіону, економічну діяльність і енергоємність і отримати більш точні оцінки енергоефективності в порівнянні зі стандартними оцінками.
У методиці використана декомпозиція економіки кожної області в розбивці на основні сектори: промисловість, сфера послуг, сільське господарство і житловий сектор. Для перших трьох секторів розраховувалося кінцеве споживання енергоносіїв на виробництво одиниці доданої вартості. Для житлового сектора розраховувалося споживання енергоносіїв на одиницю житлової площі. Як еталон у розрахунку енергоефективності використаний середній рівень споживання енергоносіїв на виробництво одиниці продукції в країнах ЄС. В якості даних по споживанню енергоносіїв та виробництва використані офіційні дані Держслужби статистики України.