ua en ru

Вінничани масово звертаються в ПАТ "Вінницягаз" за безкоштовним приладами обліку газу

Починаючи з 9 березня 2016 року, споживачі природного газу у Вінниці, чиї будинки досі не обладнані лічильниками, почали масово звертатися в ПАТ "Вінницягаз" з заявами на встановлення безкоштовних приладів обліку газу. Всього за 10 робочих днів березня компанія отримала від таких абонентів в шість разів більше заяв, ніж за весь лютий 2016 року, повідомляє прес-служба компанії.

Наголошується, що відповідно до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", до 1 січня 2018 року має бути забезпечено 100% облік природного газу в країні. Це означає, що всі без винятку споживачі блакитного палива до зазначеного терміну повинні встановити лічильники газу. Зробити це можна як за рахунок газорозподільної компанії (в рамках програми по встановленню безкоштовних приладів обліку газу), так і за гроші споживача.

Повідомляється також, що ПАТ сьогодні "Вінницягаз" завершує другий етап інвестиційної програми - встановлення приладів обліку газу тим абонентам, у будинках яких є газова плита і колонка. У зв'язку з великою кількістю відмов цієї категорії споживачів від безкоштовних лічильників протягом травня-грудня минулого року, газорозподільна компанія змушена була продовжити термін встановлення приладів обліку газу для абонентів з плитою та водонагрівачем.

Нагадаємо, що збільшення кількості відмов від безкоштовних лічильників було викликано декларативним зменшенням норм споживання газу для абонентів без лічильників, яке відбулося в кінці квітня 2015 року (Постанова Кабінету Міністрів України №237 «Про внесення змін в норми споживання газу населенням при відсутності газових лічильників») . Даною Постановою норми були зменшені вдвічі, в результаті чого вони не відповідали обсягів фактичного споживання блакитного палива, а споживачі в кінцевому рахунку втратили мотивацію і зацікавленість в обладнанні своїх приміщень приладами обліку газу.

Однак на ситуацію з відмовою абонентів від лічильників кардинально вплинуло рішення Вищого адміністративного суду України від 28 січня 2016 року. Даним рішенням Постанова КМУ про зменшення вдвічі норм споживання газу для тих споживачів, у кого немає лічильників, було визнано незаконним з моменту вступу в силу і скасовано, а, власне, норми були повернуті до тих, які діяли до вищевказаних змін (6, 9 і 18 куб м на людину в місяць на плиту + централізоване гаряче водопостачання, плиту без ЦГВ і плиту + водонагрівач відповідно)

Повернення норм до рівня таких, які відповідають реальному споживанню природного газу, справило значний вплив на прийняття абонентами без лічильників рішення про те, встановлювати прилад обліку газу або відмовитися від нього.

Також в компанії відзначають, що тим споживачам, які з газових приладів мають тільки плиту, не варто поспішати і не панікувати, адже Законом передбачено, що забезпечення безкоштовними лічильниками споживачів цієї категорії триватиме до 1 січня 2018 року.