ua en ru

VimpelСom може отримати грошову компенсацію у разі втрати активу в Алжирі

Weather Investments готова компенсувати VimpelСom втрату алжирського активу Djezzy у разі, якщо вона буде неминуча. Про це вчора заявив голова оператора Олександр Ізосімов. За його словами, грошова компенсація в цьому випадку буде дорівнює «справедливої вартості компанії». Раніше сам О.Ізосімов озвучував оцінку Djezzy на рівні 7,8 млрд дол, пише газета РБК daily.

У разі якщо алжирський актив зберегти не вдасться і він буде націоналізований або проданий, то більшість прав по активу передається Weather Investments, яка несе на собі всі фінансові ризики. При цьому Weather виплатить VimpelСom Ltd. грошову компенсацію, розповів журналістам глава VimpelСom Ltd. Олександр Ізосімов. Конкретних цифр він не розкриває, проте говорить, що розмір компенсації Weather буде розрахований виходячи зі справедливої ціни алжирського оператора, заздалегідь обговореної сторонами. О.Ізосімов також відзначив, що як і раніше сторони не виключають і більш оптимістичного сценарію розвитку подій: він передбачає, що актив буде збережений. І в цьому випадку VimpelСom візьме на себе всі ризики, пов'язані з операційною діяльністю компанії.

У жовтні Олександр Ізосімов заявляв, що вважає справедливою оцінку алжирського оператора зв'язку Orascom Telecom Algeria (Djezzy) на рівні 7,8 млрд дол «Якщо алжирська сторона виявить бажання купити за справедливою ціною, то ми готові продати», - сказав тоді він.
4 жовтня 2010 VimpelCom Ltd. і холдинг Weather Investments підписали угоду про об'єднання двох груп, підсумком якого повинно стати створення п'ятого найбільшого оператора мобільного зв'язку за абонентами у світі. Проблеми виникли з передачею в VimpelСom алжирського оператора Djezzy. Місцева влада тим часом вважають, що холдинг має виплатити Алжиру 230 млн дол заборгованості за податковими виплатами, а також штрафи на суму 190 млн дол. Центробанку Алжиру у зв'язку з передбачуваними порушеннями валютного режиму. Як тільки ці умови будуть виконані, Djezzy може бути викуплена. У тому випадку якщо Orascom не погодиться з претензіями, уряд може націоналізувати «дочку» єгипетського холдингу. Довгий час вважалося, що якщо ситуація з Djezzy не вирішиться, то угода про об'єднання не відбудеться.

Тим часом існує і ще одне проблемне питання. Один з акціонерів VimpelСom Ltd. - Норвезька Telenor - виступає проти злиття Orascom і VimpelСom. Однак, незважаючи на цей факт, угоду вчора схвалив наглядову раду «ВимпелКому». На користь Wind (Weather Investments) буде проведена додаткова емісія - 325,6 млн звичайних і 305 млн привілейованих акцій. Їх частка в Wind у VimpelСom складе 30,6% голосуючих акцій, частка Altimo (управляє телекомунікаційними активами «Альфа-Груп») - 31%, норвезької Telenor - 25%. Ще 1,495 млрд дол. Wind отримає грошима. Випущені конвертовані префи будуть наділені тими ж правами, що й існуючі.