ua en ru

VimpelCom вирішила збільшити на 41,7% дивіденди за 2010 р. - до 850 млн дол

Напередодні зборів акціонерів, на якому повинна вирішитися доля угоди щодо купівлі Wind Telecom Нагіба Савіріса, VimpelCom вирішила на 41,7% збільшити дивіденди за 2010 р. Замість обіцяних раніше 600 млн дол. акціонери компанії можуть отримати 850 млн дол. Така щедрість напевно порадує міноритаріїв VimpelCom (19,32% голосуючих акцій), внесок яких у голосування може виявитися вирішальним у боротьбі основних власників оператора Altimo і Telenor (44,65% і 36,03%). Про це сьогодні пише "Комерсант-Україна".

В кінці минулого року наглядова рада VimpelCom прийняв рішення про виплату перших проміжних дивідендів у розмірі 600 млн дол. Дивідендна політика компанії передбачає, що на виплати акціонерам може спрямовуватися не менше 50% від річного вільного грошового потоку VimpelCom в Росії і України.

Об'єднання компанії і Wind Telecom єгипетського мільярдера Н.Савіріса наглядова рада VimpelCom Ltd схвалила у січні цього року. В обмін на 100% третій італійського стільникового оператора Wind Telecomunicazioni SpA і 51,7% Orascom Telecom Holding (OTH; володіє стільниковими компаніями в Азії, Африці, Канаді і на Близькому Сході) Wind Telecom отримає звичайні і привілейовані акції VimpelCom, що дають їй 20% економічну і 30,6% голосуючої частки в компанії, а також 1,495 млрд дол. У результаті операції частки основних акціонерів компанії знизяться: Altimo з 39,19% до 31,4% (голосуюча з 44,65% до 31%), Telenor - з 39,58% до 31,7% (з 36,03% до 25%), а міноритаріїв - c 21,23% до 17% (з 19,32% до 13,4%).
Проти угоди виступає Telenor, яка вимагає визнати за собою переважне право викупу акцій додемісії оператора в ході операції з Wind Telecom. Норвезький холдинг подав петицію до Комерційного суду Лондона про накладення забезпечувальних заходів на операцію. У відповідь Altimo і VimpelCom відправили Telenor лист з пропозиціями, що гарантують можливість реалізувати її переважні права по викупу акцій VimpelCom, якщо їх підтвердить суд, а також попросили відкликати заяву на забезпечувальні заходи щодо угоди з Wind.
Восени минулого року гендиректор VimpelCom Олександр Ізосімов говорив, що пріоритетом компанії на найближчий час буде погашення боргу (загальний борг становив 6,5 млрд дол.), а про збільшення дивідендних виплат можна буде говорити починаючи з 2013 р.
На думку аналітиків, підвищення дивідендних виплат ніяк не позначиться на фінансовому стані компанії. За підсумками трьох кварталів 2010 р. VimpelCom згенерувала 1,6 млрд дол. вільного грошового потоку (прибуток складе 495,9 млн дол., виручка - 2,824 млрд дол.). Крім того, за підсумками III кварталу на балансі оператора було 1,95 млрд дол. в грошах і еквівалентах.

Нагадаємо, VimpelCom - холдингова компанія, що контролює телекомунікаційні активи в країнах СНД, В'єтнамі та Камбоджі - зокрема, компанії "Вимпел-Комунікації", яка надає послуги в Росії під торговою маркою "Білайн", і "Київстар", що надає послуги зв'язку на Україні. Компанія зареєстрована на Бермудських островах, штаб-квартира розташована в Амстердамі.