ua en ru

Вілкул: В Дніпровське водосховище у 2011 р. буде випущено 300 т мальків екологічно цінних видів риб

У Дніпровське водосховище в 2011 році в Дніпропетровській області буде випущено близько 300 т мальків екологічно цінних видів риб - дволітки білого товстолоба, строкатого товстолоба і білого амура. Першу партію мальків - близько 6 т (50 тис. екземплярів) - було випущено 7 листопада в Дніпропетровську в районі житлового масиву Червоний камінь. Про це на нараді, присвяченій питанням зариблення Дніпра, повідомив губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул, передає прес-служба Дніпропетровської ОДА.
В свою чергу начальник головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства в Дніпропетровській області Олександр Бутов доповів губернатору Олександру Вілкулу про обсяги та графік зариблення акваторії Дніпровського водосховища, соціально-екологічний ефект від впроваджених заходів, про використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства в Дніпропетровській області.
Зокрема, Олександр Бутов зазначив, що прийнята у 2010 році за пропозицією губернатора Олександра Вілкула цільова програма розвитку рибного господарства була першою з подібних регіональних програм в Україні.
Цього року Держрибоохороною у Дніпропетровській області вже проведені заходи щодо зариблення Дніпровського та Дніпродзержинського водосховищ у межах адміністративної території Дніпропетровської області в обсягах близько 1 млн екземплярів рослиноїдних видів риб (150 тон).
У 2010 році в рамках виконання програми Дніпропетровським національним університетом ім. Олеся Гончара розроблено науково-біологічне обґрунтування зариблення, визначено необхідний комплекс робіт і конкретні обсяги зариблення екологічно цінними видами риб.
Як повідомив губернатор Олександр Вілкул, у наступному році в межах реалізації програми розвитку рибного господарства планується втричі збільшити обсяг зариблення не лише рослиноїдними видами риб, а також аборигенними видами риб (короп, лящ, плотва), кількість яких була значно зменшена у зв'язку з антропогенним тиском на водосховище.
"Відповідно до комплексної стратегії розвитку регіону в Дніпропетровській області реалізується план заходів з покращення екологічного стану водних ресурсів, - зазначив губернатор Олександр Вілкул. - Зокрема, ведеться системна реконструкція очисних споруд. У 2010 році за рахунок будівництва насосної станції по вул. Кольській та прокладання дюкеру на правий берег міста відведено стоки від житлового масиву Придніпровський, які скидались неочищеними в р. Дніпро. У 2011 році введено в експлуатацію Південну станцію аерації в м. Дніпропетровську, що дозволило припинити скид забруднюючих речовин у річку Мокра Сура. До кінця року буде завершено другу чергу будівництва колектору по вул. Маршала Малиновського в м. Дніпропетровську, що дозволить відвести стоки з близько 40 підприємств на лівобережну станцію аерації міста, вивести з експлуатації аварійні очисні споруди м'ясокомбінату і припинити забруднення річки Самара".
В цілому реалізація програми розвитку рибного господарства Дніпропетровської області дозволить збільшити вихід товарної рибної продукції з водойм області, а також природно відновити екологічний баланс водних джерел та значно покращити якість води, що використовується для виробництва питного водопостачання.