ua en ru

Вілкул вважає, що справу проти нього сфальсифіковано на 100%

Вілкул вважає, що справу проти нього сфальсифіковано на 100% Фото: Олександр Вілкул (vilkul.ua)

Вілкул упевнений, що звинуваченнями в його адресу влада намагається усунути політичного опонента

Народний депутат Олександр Вілкул вважає, що кримінальне провадження щодо нього сфальсифіковано на 100%. Про це він сказав у коментарі журналістам за підсумками засідання регламентного комітету Верховної ради, на якому розглядалося подання генерального прокурора на зняття депутатської недоторканності з Вілкула, передає РБК-Україна.

"Навіть спочатку негативно налаштованим проти мене членам комітету від інших політичних партій стало ясно, що справа на 100% сфальсифікована. Немає не те, що складу, немає події злочину", - заявив політик.

На його думку, всі звинувачення - це "спроба влади руками генпрокуратури, як інструменту, усунути політичного опонента, який не хоче домовлятися і танцювати під їх дудку на виборах".

"Прокурори, щоб зліпити хоч якесь звинувачення, були змушені використовувати закони, що не існували в 2011 році. Наприклад: Земельний Кодекс, на який вони посилаються, втратив чинність ще у 2001 році. І це не єдині фальсифікації з боку силовиків, на які вказав мій адвокат", - зазначив Вілкул.

Нагадаємо, захисником Вілкула став колишній адвокат Юрія Луценка, екс-заступник генпрокурора Олексій Баганець.

Сторона захисту надала матеріали, які, на думку адвокатів, демонструють неспроможність звинувачень ГПУ про те, що Вілкул, будучи главою Дніпропетровської ОДА, у 2011 році незаконно забрав землю у Покровському районі Дніпропетровської області.

Члени комітету отримали офіційні документи, що земля продовжує перебувати у державній власності. Ця земля перебуває в оренді Орджонікідзевського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК).

Захист Вілкула заявив, що ще в 1999 році Рада прийняла рішення про передачу цієї землі в оренду ГЗК. Аналогічний договір оренди був підготовлений і в 2011 році облдержадміністрацією. Після експертиз і погоджень, були поставлені 12 підписів профільних керівників і тільки потім, згідно із законом, Вілкул поставив свій, 13 підпис. У 2016 році Міністерство юстиції підтвердило правильність користування комбінатом цієї ділянки та договір оренди був продовжений, зазначили адвокати.

Вілкул у свою чергу вважає, що зараз саме ГПУ своїми діями намагається передати цю землю приватній фірмі з статутним капіталом 2 тис. грн і кількома мільйонами доларів боргів. При цьому підприємство ще й перебуває в стані банкрутства.

"Відповідно, це може вказувати, що силовики вирішили не тільки виконати політичне замовлення влади. В цьому може бути і корисливий інтерес виконавців", - зазначив адвокат Олег Бабич.

Адвокат Олексій Баганець заявив, що показання свідка Вадима Кобиляцького, колишнього голови Дніпропетровської райдержадміністрації, "були отримані шляхом застосування недозволених методів ведення слідства і порушення його конституційних прав на свободу і особисту недоторканність". Адвокат уточнив, що свідок був в порушення вимог ст. 208 КПК України незаконно затриманий без дозволу слідчого судді, незаконно утримувався під вартою і саме в цей період, будучи зломленим психологічно, був незаконно допитаний в судовому засіданні в порядку ст. 225 КПК, без участі сторони захисту і самого Олександра Вілкула.

Більш того, як зазначив Баганець, "так званий "свідок" Кобиляцький, після звільнення з-під варти, добровільно повідомив про те, що такі, здавалося б, "правдиві" свідчення від нього слідчі і прокурори отримали саме в результаті застосування до нього таких незаконних методів слідства, в т. ч. і залякування та позбавлення волі".

Справа проти самого Кобиляцького з того ж епізоду була закрита в суді після того, як Кобиляцький так і не визнав свою провину, підкреслив адвокат. У зв'язку з цим раніше вибиті з нього "правдиві" свідчення автоматично стали неприпустимими, зазначив Банагець.