ua en ru

Віктор Янукович підписав закон про вибори народних депутатів України (доповнення)

Президент України Віктор Янукович підписав закон №4061-VI "Про вибори народних депутатів України", ухвалений Верховною Радою 17 листопада 2011 року. Про це повідомив глава Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, передає прес-служба глави держави.

Нагадаємо, ВР прийняла відповідний проект закону 17 листопада 2011 р. 366 голосами народних депутатів. Автором законопроекту виступив народний депутат від фракції НУ-НС Руслан Князевич.
Законом передбачається встановити п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну систему). 225 депутатів обираються за пропорційною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій і 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Крім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть.
Також надатється виключне право ЦВК реєструватикандидатів у депутати в одномандатних виборчихокругах, що забезпечить однакові терміни реєстрації кандидатів в одномандатних округах та загальнодержавному багатомандатному виборчомуокрузі.
Рішення виборчої комісії приймаються більшістювід складу відповідної комісії.

Закон також визначає коло суб'єктів виборчого процесу, якими є: виборець; ЦВК, а також інша виборча комісія, утворена відповідно до цього закону; партія, яка висунула кандидата у депутати, кандидат у депутати, зареєстрований в порядку, встановленому цим законом; офіційний спостерігач від партії, яка висунула кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, від кандидата у депутати в одномандатному окрузі, від громадської організації, який зареєстрований в порядку, встановленому цим законом.

Документ містить також норму, згідно з якою партія, що висунула виборчий список кандидатів у депутати у загальнодержавному окрузі, до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації кандидатів у депутати вносить в безготівковому порядку на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу в розмірі двох тисяч мінімальних розмірів заробітної плати.