ua en ru

"Відродження" закликає економічний блок Кабміну піти у відставку

"Відродження" закликає економічний блок Кабміну піти у відставку Фото: Віктор Бондар (vidrodzhennya.org.ua)

Бондар розкритикував економічну політику уряду

Співголова депутатської групи "Партія "Відродження" Віктор Бондар закликав піти у відставку членів економічного блоку уряду. Про це нардеп заявив в понеділок, 14 травня, під час засідання Погоджувальної ради керівників фракцій у парламенті, передає прес-служба політсили.

За його словами, економічна політика уряду супроводжується постійними прорахунками, в результаті чого виконання бюджету на 2018 рік опинилося під питанням. Зокрема, серйозні помилки допущені у нарахуванні субсидій та осучаснення пенсій.

"Сьогодні прорахунки йдуть вже на десятки мільярдів гривень. А підвищення цін на газ, про який зараз йде мова, призведе до чергового зростання витрат на субсидії. У цьому році на ці цілі потрібно виділити 71 млрд грн. Наша партія неодноразово виступала за те, щоб замість субсидій, на які за три роки в цілому витратили 200 млрд грн, людям давали гроші на руки. Ми вважаємо за доцільне починати програму енергозбереження. Тому що нинішня модель субсидій є неприйнятною. Якщо тарифи на газ зростуть, потреба в додаткових коштах досягне 20-25 млрд грн. Звідки їх брати?", – сказав Бондар.

Серед інших прорахунків уряду він назвав брак коштів для фінансування Пенсійного фонду України. І спрогнозував, що нестача коштів у ПФ до кінця року складе 22 млрд грн.

"Осучаснення пенсій, про який у минулому році нам говорили, як про визначну заслузі, призвело до того, що борг Пенсійного фонду перед бюджетом становить 155 млрд грн. У цьому році уряд має знайти додатково ще 22 млрд грн, щоб покрити касові розриви в ПФ. Останній транш, який уряд надав з казначейського рахунку для Фонду, – це 10 млрд грн, з них повернулися, за нашими даними, тільки 3, 5 млрд грн. Таким чином, прорахунки на десятки мільярдів гривень йдуть за багатьма статтями бюджету. Це свідчить про те, що, по суті, економічний блок уряду не працює", – заявив політик.

Він також зазначив, що у "Відродження" є багато запитань до уряду щодо співпраці з МВФ, Світовим банком, політики кредитів та їх використання.

"Ви загнали Україну в модель деіндустріалізації, знищення економіки і постійної залежності від кредитів. Це не наша політика, ми її не підтримуємо. Тому, за великим рахунком, економічний блок уряду повинен піти у відставку і визнати, що його помилки є глобальними", – зазначив Бондар.