ua en ru

Входження компаній ЄС в управління української ГТС зупинить будівництво "Південного потоку", - Яценюк

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що входження компаній Євросоюзу в управління української газо-транспортної системи зупинить будівництво російського газопроводу "Південний потік", який іде в обхід України.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що входження компаній Євросоюзу в управління української газо-транспортної системи зупинить будівництво російського газопроводу "Південний потік", який іде в обхід України. Про це Яценюк заявив, виступаючи у Верховній Раді, представляючи законопроект, який передбачає реформу НАК "Нафтогаз України", передає кореспондент РБК-Україна.

"Це дає нам можливість зупинити будівництво "Південного потоку" і направити всі обсяги, які планувалися в "Південному потоці", через українську ГТС, так як у цьому будуть у першу чергу зацікавлені країни-члени Європейського Союзу", - сказав він.

"Якщо цей закон не буде прийнятий, то в Кремлі буде салют, бо вони будуть будувати "Південний потік"... Якщо буде побудований "Південний потік", тоді ми в кращому випадку будемо прокачувати максимум 40-50 млрд куб. м газу і нам з бюджету доведеться дотувати прокачування російського газу", - сказав він.

Він додав, що загалом потужність української ГТС 140 млрд куб. м. газу.

"Нам треба прийняти рішення про модернізацію та спільну експлуатацію української ГТС. Що пропонує уряд України? Уряд пропонує відповідно до наших зобов'язань, як країни яка підписала енергетичну хартію, як країни яка є учасником європейського енергетичного співтовариства та виконує третій енергетичний пакет, прийняти ряд рішень, які створять нову модель функціонування енергетичного ринку. Про що йдеться. Перше: українська ГТС залишається в державній власності. Друге: українські газосховища також залишаються в державній власності. Третє: відповідно до умов третього енергетичного пакету створюється компанія-оператор. Четверте: власність компанії-оператора, а саме контрольний пакет акцій компанії оператора належать виключно державі Україна. 49% акцій цієї компанії можуть належати виключно газотранспортним компаніям країн-членів Європейського Союзу, вони повинні бути учасниками Європейського Енергетичного Співтовариства та США, в тому випадку якщо такі компанії є належним чином сертифіковані", - сказав Яценюк.

"Це нам дає можливість модернізувати і інвестувати в українську ГТС. Це нам дає можливість збільшити капіталізацію української ГТС, яка залишається державною власністю. Це нам дає можливість мати нові умови транспортування російського природного газу. Це нам дає можливість зупинити побудову "Південного потоку" і направити всі обсяги, які планувалися в "Південному потоці" через українську ГТС так, в цьому будуть в першу чергу зацікавлені країни-члени Європейського Союзу", - сказав він.

Нагадаємо, Кабмін пропонує Раді реформувати НАК "Нафтогаз України", передавши управління українською ГТС від державного підприємства оператору, а також призначивши оператором підземних сховищ газу (ПСГ) газосберегающее підприємство.

"Південний потік" - російсько-італійсько-французько-німецький проект газопроводу, який пройде по дну Чорного моря з Анапського району в болгарський порт Варну. Далі його дві гілки пройдуть через Балканський півострів до Італії та Австрії, хоча їх точні маршрути поки не затверджені. Будівництво газопроводу почалося 7 грудня 2012 р. і за планом повинно закінчитися у 2015 р. Планована потужність "Південного потоку" - 63 млрд кубометрів газу в рік. Оціночна вартість проекту - 16 млрд євро.