ua en ru

СЄПЕК закрив операцію з купівлі Одеського НПЗ у "Лукойлу"

СЄПЕК закрив операцію з купівлі Одеського НПЗ у "Лукойлу". 

СЄПЕК закрив операцію з купівлі Одеського НПЗ у "Лукойлу". Про це йдеться в повідомленні ГК СЄПЕК.

У результаті цієї угоди група СЄПЕК придбала більше 99% акцій НПЗ.

Підприємство стане частиною вибудовуваного СЄПЕК замкнутого циклу: від постачання нафти та виробництва нафтопродуктів до їх продажу кінцевому споживачеві. Виконавчий директор ДК СЄПЕК Євген Калінін підкреслив, що ОНПЗ знаходиться в прекрасному технічному стані і має сприятливе розташування. "Ми готові до роботи з великими нафтотрейдерами і вже зараз у нас на стадії завершення дуже продуктивні переговори з партнерами", - сказав Калінін.

У компанії заявляють, що завод незабаром буде запущений.

Нагадаємо, що група "ВЕТЕК" і ВАТ "НК" Лукойл" підписали угоду про купівлю-продаж ПАТ" Лукойл - Одеський НПЗ"4 березня 2013 р.

Одеський НПЗ був приватизований "Лукойлом" в 1999 р. Потужність підприємства - 2,8 млн т. У 2005-2008 рр.. "Лукойл" провів перший етап модернізації підприємства, проте повністю завершити проект розвитку НПЗ не зміг, у зв'язку з чим ефективність переробки нафти залишається вкрай низькою, що робить одеську продукцію неконкурентоспроможною на українському ринку.

"Лукойл" зупинив роботу Одеського НПЗ на плановий ремонт в жовтні 2010 р. - на кілька місяців раніше наміченого терміну. Компанія пояснювала своє рішення низькою рентабельністю і несприятливою кон'юнктурою українського ринку. При цьому влада України неодноразово заявляли про зацікавленість в роботі заводу і висловлювали намір допомогти НК "Лукойл" із запуском Одеського НПЗ.

У ході пошуку рішень щодо подальшого використання Одеського НПЗ представники "Лукойлу" спочатку не виключали продаж заводу, а пізніше - створення спільного підприємства з українськими бізнесменами для давальницької переробки в Одесі.

НПЗ був знову запущений 29 березня 2013 р.