ua en ru

Вертолітний майданчик для Януковича будує фірма, яка продала одну з бурильних установок "Чорноморнафтогазу"

Вертолітний майданчик для Президента України Віктора Януковича на схилах Дніпра в центрі Києва будує ТОВ "Амадеус", власниками якого є фірми, які продали одну з бурильних установок "Чорноморнафтогазу". Про це повідомляє видання "Дзеркало тижня. Україна".
95% фірми "Амадеус КО" належить британській фірмі Fineroad Business LLP (Кардіфф). Заснована 16 грудня 2010 року (за два тижні до рішення Київради про видачу землі під будівництво майданчика), номінального директора немає, функції директора виконують безпосередньо засновники.
Відповідно до британського державного реєстру, власниками ТОВ виявилися белізські офшорки Ireland & Overseas Acquisitions і Milltown Corporate Services. І саме ці фірми навесні 2011 р. продали "Чорноморнафтогазу" першу морську бурильну установку West Juno, повідомляє видання.
Тоді для операції була використана інша їх власність - теж британська Highway Investment Processing.
Нагадаємо, тендер із закупівлі бурової установки у британської Highway Investment Processing LLP за 400 млн дол. був пов'язаний із звинуваченнями керівництва Миненерговуглепрому в корупції. ЗМІ повідомляли, що зміна закону про держзакупівлі дозволила міністерству провести покупку бурової установки за ціною, яка завищена приблизно на 150 млн дол. через підставну компанію-посередника. 19 січня 2011 р. в ефірі телеканалу "Інтер" міністр палива і енергетики Юрій Бойко назвав ціну обґрунтованою.