ua en ru

Вірогідність заборони реклами лікарських препаратів невисока, - юрист

Обмеження, а тим більше, заборона реклами лікарських засобів суперечить європейському законодавству і законодавству України. Крім цього, подібна ініціатива негативно вплине на дохідну частину державного і місцевих бюджетів, тому ймовірність заборони реклами лікарських препаратів вельми сумнівна. Таку думку висловила юрист компанії ILF Ганна Жебелева.

Вона зазначила, що на території країн Євросоюзу діє Директива № 92/28 ЄЄС, яка зокрема, забороняє орієнтувати рекламу безпосередньо на дітей, не дозволяє рекламувати ліки, які відпускаються за рецептом лікаря, використовувати образ медперсоналу, проте не забороняє рекламу в цілому.

На думку А.Жебелевої, щоб зменшити негативний вплив реклами ліків на українців, необхідно посилити відповідальність за порушення законодавства про рекламу або ввести обов'язкове отримання рішень МОЗ про те, що зміст реклами відповідає вимогам чинного законодавства.

«Також незайвим було б у рекламі відображати попередження про те, що самолікування небезпечно для здоров'я», - відзначає юрист.