ua en ru

Незважаючи на реформування ЄС, зберігається велика заклопотаність станом ліквідності банківського сектора і безробіття, - Ernst & Young

Ймовірність сповзання еврозони в м'яку рецесію підвищилася. Такий прогноз міститься в звіті Ernst & Young «Eurozone Winter Forecast».

Аналітики зазначають, що незважаючи на реформування Європейського союзу, про що було оголошено 9 грудня, неясними залишаються механізми втілення зазначених реформ в життя, в результаті чого в найближчому майбутньому слід чекати високої волатильності, що погіршить перспективи економічного зростання, щонайменше, в найближчі півроку.

У Ernst & Young прогнозують, що зростання ВВП складе 0,1% в 2012 р. і збільшиться до 1,5 - 2% в 2013-2015 рр.

Один з авторів звіту, старший економічний радник, Марі Дірон, зазначає: «Реформи, погоджені на саміті 9 грудня, - крок у правильному напрямку. Разом з цим, інвесторів сильно турбує відданість урядів країн єврозони реформам і здатність оперативно їх провести. Незважаючи на те що таке уповільнення навряд чи можна порівнювати з тим, що спостерігалося в 2008 р., зберігається велика заклопотаність станом ліквідності банківського сектора і безробіття в 2012 р.».

Керуючий партнер Ernst & Young в країнах Європи, Близького Сходу, Африки і в Індії Марк Отті зазначає: «Фундаментальним викликом для Європи і промислово розвинених країн є їх здатність забезпечувати економічне зростання понад історичним трендом для погашення боргів і навчитися жити за коштами".

Автори звіту зазначають також імовірність того, що в майбутньому буде потрібне подальше пом'якшення грошово-кредитної політики і додаткові заходи для підтримки ліквідності банківського сектора. Крім того, оскільки залишаються сумніви щодо спроможності деяких країн провести необхідні реформи, ЄЦБ, мабуть, доведеться продовжити викуп державних облігацій.

Марі Дірон зазначає: «Оскільки в 2012 р. збережуться висока волатильність на ринку облігацій, перспектива слабкого економічного зростання і висока потреба в запозиченнях, для запобігання збільшення проблем єврозони і її можливого розпаду ЄЦБ, мабуть, доведеться розглянути можливість прийняття на себе функції кредитора останньої інстанції».

Іншою великою проблемою для єврозони залишається ліквідність банківського сектора. Доступність банківських кредитів в єврозоні залишається низькою, оскільки банки зайняті реорганізацією балансів і управлінням ризиками, пов'язаними з окремими секторами та країнами. Огляд кредитування по країнах свідчить про погіршення умов в цілому по єврозоні. Основними факторами є зниження доступності ринків капіталу та погіршення прогнозів банків про економічні перспективи. Статистика банківського кредитування говорить про посилення несприятливого впливу на капіталовкладення і здатність компаній збільшити виробництво в 2012 р.

Марі Дірон зазначає, що незважаючи на збереження похмурих прогнозів на найближчу перспективу і ризик продовження економічного спаду: «Ми розраховуємо на те, що країнам єврозони вдасться стабілізувати економіку в 2012 р., причому розв'язання кризи в Італії та Греції поліпшить середньострокову перспективу економічного зростання і відновлення фінансової стабільності».

«Крім цього, підтримка економічного зростання завдяки внеску ринків, що розвиваються, які, згідно з прогнозами, стануть його локомотивами і випередять індустріально розвинені країни за часткою світового ВВП вже в 2014 р., дозволить відновити зростання економіки єврозони приблизно до 2 відсотків у 2014-2015 рр.. при сприятливому прогнозі на майбутнє », - зазначив експерт.