ua en ru

Туреччина пішла на зближення з РФ для захисту своєї політики від західного впливу, - експерт

Туреччина пішла на зближення з РФ для захисту своєї політики від західного впливу, - експерт Фото: відмова екстрадиції Гюлена призведе до напруження відносин між США і Туреччиною

Вимогу про екстрадицію Гюлена є спробою нейтралізувати закиди США на адресу Ердогана

Туреччина пішла на зближення з Російською Федерацією для захисту внутрішнього життя і політики держави від американського чи європейського впливу. Про це в коментарі РБК-Україна заявив політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Туреччина вимагає екстрадиції Гюлена з метою захисту самого Ердогана і нейтралізації докорів США в його адресу.

"США можуть видати його тільки, коли будуть сильні незаперечні і переконливі докази, яких, я думаю, немає і бути не може", - зазначив Горбач.

За його словами, відмова екстрадиції призведе до напруження відносин між країнами, однак до повного розриву справа не дійде.

"Будуть напружені стосунки, обмін вимог, але я не думаю, що справа дійде до якогось розриву або конфлікту між Туреччиною та США. Я не думаю, що в інтересах Ердогана говорити про вихід з Північно-Атлантичного Альянсу", - сказав експерт.


На думку аналітика, вимогу про екстрадицію проповідника є радше спробою нейтралізувати закиди США на адресу президента Реджепа Тайіпа Ердогана у зв'язку з політичними репресіями, які почалися в країні після невдалого перевороту.

"Вся політична атака щодо видачі Гюлена - це насправді захист самого Ердогана від американського чи європейського впливу на внутрішнє життя і політику Туреччини, включаючи проблему прав людини", - пояснив Горбач.

За його словами, з тієї ж причини турецька влада також почали відновлювати відносини з Росією.

"Все це робиться для уявного противаги і балансу західному впливу. Створюється враження, що у Ердогана є простір для маневру і він може мати справи з РФ, а не тільки Європою і США - це умови для великих торгів", - вважає Горбач.

Аналітик додав, що так зване потепління відносин між Туреччиною та РФ не вплине на українсько-турецькі відносини.

Нагадаємо, 28 липня міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу погрожує погіршенням стосунків з США у разі відмови екстрадиції опозиційного проповідника Гюлена.