ua en ru

Верховний суд самопроголошеної Південної Осетії визнав недійсними вибори Президента республіки

Верховний суд Південної Осетії залишив у силі своє рішення від 29 листопада, згідно з яким президентські вибори, що пройшли 27 листопада 2011 р., визнані недійсними. Таке рішення суд виніс після засідання сьогодні вранці, на якому розглядалася касаційна скарга прихильників колишнього кандидата в Президенти Південної Осетії Алли Джиоєвої, що вимагають визнати підсумки виборів. Таким чином, суд відхилив цю скаргу. Рішення оголосив голова Верховного суду Південної Осетії Ацамаз Биченов.
Тим часом прихильники Джиоєвої, в той час, як проходило засідання суду, принесли документ, в якому міститься прохання перенести судове засідання і заявляється про відкликання розглянутої скарги з тим, щоб подати нову скаргу до 9 грудня, повідомили в суді.
Нагадаємо, 1 грудня 2011 р. Верховний суд Південної Осетії зареєстрував скаргу прихильників Джиоєвої на судове рішення від 29 листопада 2011 р., за яким другий тур президентських виборів в республіці був визнаний недійсним. Згідно з опублікованими даними Центральної виборчої комісії, перемогу на виборах здобула саме Джіоєва. Нові вибори призначені на 25 березня 2012 р.при цьому, згідно з судовим рішенням, Джіоєва не зможе взяти участь в нових виборах. Джіоєва, не погодившись з рішенням Верховного суду, оголосила себе Президентом Південної Осетії, а її прихильники проводять акції протесту в центрі Цхінвалі, вимагаючи визнати перемогу свого кандидата. 3 грудня 2011 р. прихильники Джиоєвої озвучили свої основні вимоги: визнання підсумків президентських виборів, відставка чинного Президента, генпрокурора і голови Верховного суду та звільнення політв'язнів. Крім того, прихильники Джиоєвої призначили її інавгурацію в якості Президента Південної Осетії на 10 грудня 2011 р.