ua en ru

Верховна Рада провалила антикорупційний закон про держзакупівлі

Верховна Рада провалила антикорупційний закон про держзакупівлі Фото: Верховна Рада України

Законопроект мав посилити прозорість тендерів у сфері державних закупівель

Верховна Рада знову не змогла затвердити антикорупційний законопроект №2087а "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів щодо подолання корупції". На підтримку цього законопроекту проголосували лише 200 депутатів при 226 необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

Перед голосуванням, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк присутній на цьому засіданні парламенту закликав депутатів підтримати антикорупційний закон про держзакупівлі. Але депутати не підтримали навіть рішення приступити до розгляду цього законопроекту.

У цьому голосуванні не брали участь фракція Опозиційного блоку, група Воля народу і група Відродження. В результаті парламентарі прийшли до висновку, що достатньої кількості голосів для затвердження законопроекту не вістачить і Голова Верховної ради продовжив годину запитань до уряду.

Законопроект передбачав підвищити вартісну межу щодо застосування норм закону для закупівлі товарів і послуг до 200 тис. грн, а робіт - 1200 тис. грн.

Також пропонувалося підвищити вартісну межу для застосування процедури запиту цінових пропозицій до 500 тис. грн.

Крім того, пропонувалося усунути правову колізію в частині строків внесення змін до конкурсної документації; врегулювати питання письмового підтвердження документів, що подаються для оприлюднення замовниками і надати можливість вносити зміни в запит цінових пропозицій.

Також законопроект пропонував врегулювати питання закупівлі послуг з централізованого постачання теплової енергії, централізованого водопостачання та водовідведення тощо.

Нагадаємо, сьогодні в ході ранкового пленарного засідання Верховна Рада України підтримала законопроект про участь об'єднаних територіальних громад у виборах.