ua en ru

Рада підтримала законопроект про участь об'єднаних територіальних громад у виборах

Рада підтримала законопроект про участь об'єднаних територіальних громад у виборах Фото: Верховна Рада України

За затвердження законопроекту проголосували 227 депутатів

Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому закон №3008 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", автор народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Тарас Юрик. За відповідне рішення проголосували 227 депутатів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК -Україна.

"Закон приймається з метою узгодження системи представницьких органів місцевого самоврядування із законодавством, удосконалення процедури об'єднання територіальних громад з урахуванням принципів реформування системи місцевих виборів та узгодження процедур проведення перших виборів із черговими місцевими виборами 2015 року," - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.

"Прийняття закону дозволить організувати проведення перших виборів об'єднаних громад, що зекономить кошти державного бюджету, удосконалить процедури об'єднання територіальних громад з урахуванням принципів реформування системи місцевих виборів", - сказав автор законопроекту Тарас Юрик.

Голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Руслан Князевич розповів, що відповідно до закону, Центральна виборча комісія може призначити перші місцеві вибори депутатів сільських, селищних, міських рад та сільських, селищних, міських голів на 25 жовтня 2015 року.

"Такі вибори проводяться в порядку і в строки, встановлені законом про місцеві вибори, з низкою особливостей.Також встановлюється, що ЦВК, в день призначення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, шляхом прийняття відповідного рішення, оголошує про початок виборчого процесу перших таких виборів. В разі необхідності, Центрвиборчком переглядає кількість територіальних одномандатних виборчих округів та розмір грошової застави. Встановлюється також, що територіальна виборча комісія, відповідно до закону про місцеві вибори, утворює одномандатні виборчі округи у порядку, передбаченому законом про місцеві вибори, але не пізніше ніж за 35 днів до дня голосування. Закон набирає чинності з дня його опублікування", - сказав Князевич.

Нагадаємо, цей закон викликав жваві дискусії на вчорашньому засіданні парламенту, але так і не набрав необхідної кількості голосів для затвердження.