ua en ru

Угорщина домовиться з МВФ про кредит восени 2012 р., - міністр національного розвитку країни

Уряд Угорщини, як очікується, досягне угоди з керівництвом Міжнародного валютного фонду (МВФ) про надання нового пакету кредитних коштів не раніше ніж восени нинішнього року. Про це повідомив сьогодні міністр національного розвитку країни Тамаш Феллеги, назвавши осінь найбільш вірогідним часом виділення чергової порції позик, передає "Росія-24".

Крім того, як зазначив чиновник, у середині травня сторони повинні визначитися з датами переговорів з міжнародними лідерами. Тим не менш, точно говорити про терміни поки що не виявляється можливим.

"Я не виключаю ймовірність такого сценарію, при якому угоди вдасться досягти цього літа, але осінь також залишається цілком можливою. Обидва сценарії цілком вірогідні, але, на мою думку, оскільки літо зовсім близько, осінь все ж більш реалістична", - зазначив Феллеги. Міністр також уточнив, що у разі успішного завершення переговорів з МВФ Угорщина може отримати в борг від 10 млрд євро до 20 млрд євро.

Головною перешкодою на шляху угоди з МВФ, як і раніше, залишаються реформи, що проводяться керівництвом Угорщини. Вони викликають гостру критику в Євросоюзі і ставлять під сумнів допомогу з боку МВФ. Раніше Єврокомісія заявила про те, що подає до Європейського суду позов проти Угорщини. Головне звинувачення - порушення європейських договорів.

На думку регулятора, нові угорські закони позбавляють органи юстиції незалежності. Нарікання викликає і захист приватних даних. Ті поступки, на які вже готовий піти офіційний Будапешт, в Брюсселі вважали "недостатніми". Якщо суд визнає справедливість претензій ЄК, шанси на отримання Угорщиною антикризових кредитів різко знизяться. Крім того, мова піде про великі грошові штрафи.

Кілька місяців тому МВФ був змушений припинити обговорення грошової допомоги республіці якраз через заперечення Єврокомісії. Поки сторонам вдалося домовитися лише по одному спірному питанню - незалежності Центробанку країни. Після цього в ЄК натякнули на можливість відновлення переговорів з Будапештом про надання фіндопомоги, якої Угорщина вкрай потребує: держборг країни становить 80,6% від ВВП.