ua en ru

Угорщина не буде знімати свої претензії до України, - МЗС України

Угорщина не буде знімати свої претензії до України, - МЗС України Фото: Олена Зеркаль (yes-ukraine.org)

Зеркаль вважає, що спекуляції на ситуації на Закарпатті триватимуть

Угорщина не буде знімати ряд своїх претензій до України, але спостерігаються спроби знайти порозуміння. Про це заявила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "Радіо НВ".

Зокрема, за її словами, найближчим часом можна очікувати зменшення спроб спекуляцій з боку Угорщини.

"Угорщина не буде знімати свої претензії. Наскільки я розумію, вони будуть піднімати свої претензії, і я не очікую, що вони припинять провокувати і весь час використовувати всі можливі важелі для продовження спекуляцій", - зазначила заступник міністра.

Також Зеркаль повідомила, що незважаючи на це, зараз у відносинах угорської громади та Міністерства освіти і науки України є взаєморозуміння.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в ніч на 4 лютого невідомі кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі Закарпатської спілки угорців, розташованого на Православній набережній в Ужгороді. В результаті було пошкоджено перше зовнішнє вікно і обгоріла рама.

Інцидент стався за два дні до офіційного візиту на Закарпаття верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньера. Після цього Міністерство закордонних справ Угорщини закликав ввести наглядову місію ОБСЄ на території Закарпаття.

Пізніше посол Угорщини Ерно Кешкень заявив про можливість видавати жителям Закарпатської області угорські паспорти і створити угорську автономію.

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що він перевищив свої повноваження.

У свою чергу Київ вважає, що Угорщина маніпулює у своїх заявах з вимогою відкласти закон України про освіту до 2023 року.