ua en ru

В Угорщині засудили Орбана за блокування курсу України до НАТО і Євросоюзу

В Угорщині засудили Орбана за блокування курсу України до НАТО і Євросоюзу Фото: Віктор Орбан (miniszterelnok.hu)

Угорська ліберальна партія засудила прем'єр-міністра країни

Постійне перешкода інтеграції України в Північноатлантичний альянс (НАТО) є серйозною безвідповідальністю з боку уряду прем'єр-міністра країни Віктора Орбана. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву прес-служби Угорської ліберальної партії.

У заяві зазначається впевненість угорської партії в тому, що швидкий вступ України в НАТО в інтересах Угорщини та закарпатської угорської громади. Також в документі йдеться, що український освітній закон буде мати негативний вплив на становище нацменшин, що проживають на території України. У партії вважають, що більш високим ризиком є те, що "без підтримки НАТО Україна стане жертвою Росії".

"Однозначним інтересом угорської нацменшини є якнайшвидший вступ України в НАТО і Європейський союз. Ліберальна партія наголошує, що після набуття членства, було б легше вносити зміни і в проблемний освітній закон", - йдеться в заяві.

Крім того, у партії переконані, що через блокування членства України в НАТО уряд Орбана може "остаточно потрапить в російську сферу інтересів".

Нагадаємо, посол Сполучених Штатів в НАТО Кей Бейлі-Хатчінсон повторила заклик до Угорщини припинити перешкоджати співпраці Альянсу з Україною. Американські представники, як і раніше відзначають, що Будапешт не повинен зловживати становищем члена НАТО для вирішення спорів з іншими країнами.

Як писало РБК-Україна, рік тому Верховна рада прийняла новий закон про освіту, згідно з яким усі школи і вузи повинні поступово перейти на українську мову викладання, крім однієї або декількох дисциплін, що після п'ятого класу можна буде викладати на офіційних мовах ЄС. Ця норма викликала обурення у багатьох сусідів України, але особливо гучно протестували угорці. В угорському МЗС назвали закон "ганебним і безчесним", звинуватили Київ в обмеженні прав угорської нацменшини, які подали скарги на Україну в ООН, Євросоюз і ОБСЄ, а також підняли питання про перегляд Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і пообіцяли блокувати будь-які євроінтеграційні кроки України. Загрози не розійшлися з ділом - за останній рік Будапешт заблокував кілька засідань комісії Україна-НАТО