ua en ru

Венеційська комісія пішла на поступки щодо спірного моменту законопроекту про антикорупційний суд

Венеційська комісія пішла на поступки щодо спірного моменту законопроекту про антикорупційний суд Фото: Олександр Черненко (facebook.com radaprogram)

Комісія погодилася з тим, що один з членів колегії суддів АКС повинен мати 5-річний досвід роботи в правоохоронній сфері

Українська сторона переконала експертів Венеційської комісії у необхідності передбачити в законопроекті про Вищий антикорупційний суд норму, згідно з якою один з членів колегії суддів АКС повинен мати п'ятирічний досвід роботи в правоохоронній сфері. Про це повідомив член комітат ВР з питань правової політики і правосуддя, народний депутат від БПП Олександр Черненко, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Наскільки мені відомо, Венеційська комісія погодилася з тим, що один з членів колегії суддів АКС повинен мати п'ятирічний досвід роботи в правоохоронній сфері", - повідомив парламентар.

Відповідно, за його словами, це питання також знято з обговорення з МВФ.

При цьому Черненко не впевнений, чи встигне парламент прийняти законопроект про Вищий антикорупційний суд у четвер, 24 травня.

"Рішення (парламенту - прим.) буде тоді, коли буде консенсус з Міжнародним валютним фондом (щодо права вето Громадської ради міжнародних експертів - прим.)", - уточнив Черненко.

Нагадаємо, у матеріалі РБК-Україна "Вперлися у вето: що заважає Верховній Раді прийняти закон про антикорупційний суд" повідомляється, що кілька співрозмовників агентства з різних фракцій підтвердили, що поки в парламенті немає голосів для прийняття закону у версії, на якій наполягає МВФ.

Відзначимо, у МВФ і Венеціанської комісії є ряд питань до документа, який парламент почав розглядати, не домовившись із західними партнерами по спірним нормам. Камінь спотикання - роль і повноваження міжнародних консультантів при відборі суддів в АКС.