ua en ru

Венеціанська комісія не аналізує проект нового КПК України, - секретар ВК

Венеціанська комісія не аналізує проект нового Кримінально-процесуальний кодекс України. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" заявив секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт.
Коментуючи питання про те, якою є роль ВК в аналізі проекту нового КПК, Маркет зазначив: "Ніякої! Ми не аналізуємо цей закон, він знаходиться на розгляді у відповідних департаментах Ради Європи, але не у нас" і додав: "Тут якась плутанина. Іноді в Україні вважають, що ВК - це якась юридична гілка Ради Європи. Нам направили цей закон, але ми пояснили, що ми не той орган, який може оцінювати кримінальне законодавство. Тому документ був переданий в Генеральний директорат Ради Європи з прав людини та правових питань".
Також секретар ВК повідомив, що до комісії не надходив запит від України проаналізувати нову редакцію закону про вибори народних депутатів.
"Нам не надходив запит від України з приводу такого аналізу, і я не думаю, що зараз в цьому є необхідність. Ваш виборчий закон буде прийнятий дуже скоро, а наступна сесія ВК відбудеться тільки в грудні, так що навряд чи можна встигнути отримати висновок комісії до голосування в Раді ", - сказав Маркерт. Секретар ВК також прокоментував збільшення бар'єру до 5%, запропоноване в законі про вибори нардепів: "В принципі, це не є проблемою. ВК вважає, що бар'єр від 3 до 5% є обгрунтованим. Але тут є особливі обставини - як я вже говорив, підвищення бар'єру підтримується більшістю, але не опозицією. До того ж на це накладається заборона виборчих блоків. Ці дві зміни ускладнюють участь у виборах малих партій".