ua en ru

Венеціанська комісія надала висновок щодо кризи в Молдові

Венеціанська комісія надала висновок щодо кризи в Молдові Фото: прапор Молдови (flickr.com/Frank)

Комісія піддала критиці рішення Конституційного суду Молдови

Венеціанська комісія при Раді Європи надала висновок за рішенням Конституційного суду Молдови, який вирішив розпустити парламент 9 червня. Про це повідомляє видання unimedia.info.

Думка комісії було підготовлено на прохання генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда після політичних подій в Молдові та рішень Конституційного суду.

Експерти Комісії вважають, що не було ніяких умов для розпуску парламенту в період 7-8 червня.

"У зв'язку з рішеннями Конституційного суду від 8 і 9 червня Венеціанська комісія зазначає, що процесуальні права президента і парламенту серйозно постраждали через велику кількість і швидкість винесення рішень у дуже делікатних випадках зі значними наслідками для державних установ. Ані президент, ані парламент не були і не мали можливості представити свої аргументи в суді", - йдеться в повідомленні.

Більш того, експерти з конституційного права зазначають, що ніщо не говорило про те, що ситуація в країні на той час була надзвичайною, незважаючи на швидке закінчення тримісячного строку. "Навпаки, вони вказують на те, що події в парламенті припускали, що додатковий час приведе до вирішення кризи шляхом формування нового уряду", - йдеться в комюніке Венеціанської комісії.

Нагадаємо, КС Молдови 7, 8 і 9 червня виніс декілька рішень: про закінчення строків формування парламентської коаліції і затвердження уряду, про тимчасове відсторонення від посади президента про розпуск парламенту і призначення дострокових парламентських виборів. Однак потім він скасував ці рішення.

Як повідомляло РБК-Україна, 20 червня голова Конституційного суду Молдови Міхай Поалелунжь подав у відставку.