ua en ru

Британія має намір співпрацювати з Україною в боротьбі з гібридними погрозами РФ

Британія має намір співпрацювати з Україною в боротьбі з гібридними погрозами РФ Фото: Гевін Вільямсон та Іванна Климпуш-Цинцадзе (kmu.gov.ua)

8-10 жовтня в Україні відбудуться навчання з розбудови національної системи стійкості до загроз 

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з державним секретарем у справах оборони Великобританії Гевіном Вільямсоном. Сторони обговорили співпрацю в оборонному та політичному напрямках, а також виявлення та реагування на гібридні загрози, йдеться у повідомленні прес-служби Кабінету міністрів України.

Зокрема, віце-прем’єр-міністр зазначила, що політичний та військовий діалог двох країн залишається інтенсивним та подякувала Великобританії за підтримку реформ в Україні.

Климпуш-Цинцадзе зазначила, що гібридні загрози з боку РФ стосуються не лише України.

"Гаряча фаза війни проти України триває, але це війна і проти всього західного світу, просто це так звана "м’яка війна". Протидією цьому може бути зміцнення єдності західної спільноти", - зазначила вона.

Віце-прем’єр-міністр нагадала про Міжвідомчі навчання з розбудови національної системи стійкості до загроз, які мають відбутися 8-10 жовтня в Україні за підтримки британської сторони.

В свою чергу Вільямсон, говорячи про подальшу співпрацю України з Великобританією зазначив, що для британців необхідно з перших джерел почути про те, як Україна реагує на гібридні загрози з боку Росії.

"Рік тому ми навіть не уявили собі, що в нас може статися інцидент, подібний тому, що трапився в Солсбері. Україна має надзвичайний досвід у виявленні, реагуванні та розслідуванні гібридних загроз, зазнавши повного спектру агресії з боку Росії. Для Великобританії надзвичайно важливо взаємодіяти з Україною, оскільки британці також свідомі цієї небезпеки", - сказав Вільямсон.

Під час обговорення питання імплементації положень Закону України "Про національну безпеку" сторони торкнулися підтримки Великобританією реформ в оборонній сфері України.

Сторони вважають, що існує високий потенціал співпраці у сфері підготовки українського військового персоналу, зокрема, щодо різнорівневого управління оборонними структурами, а також навчальних курсів для українських фахівців, у тому числі керівного складу, в британських військових освітніх закладах.

На думку співрозмовників, наразі є всі передумови для посилення розвитку професійної військової освіти в Україні.

Говорячи про взаємодію у рамках співпраці з НАТО, Климпуш-Цинцадзе висловила вдячність за практичну і політичну підтримку України з боку Британії в альянсі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Президент Петро Порошенко обговорив з державним секретарем з питань оборони Великої Британії Гевіном Вільямсоном перспективи посилення санкційного режиму проти Росії через агресію проти України та хімічну атаку у Солсбері.

Раніше Порошенко та президент Естонської Республіки Керсті Кальюлайд скоординували підходи щодо протидії гібридним викликам з боку РФ, а також спільні кроки задля звільнення українських політичних в’язнів в Росії.

Додамо, Порошенко заявляв, що Україна та Захід розробляють механізми протидії втручанням у вибори.